Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Schválení Lisabonské smlouvy…


Schválení Lisabonské smlouvy není povinné

Jinýma očima, 11. 11. 2008

Souhlasím s panem Kamberským, který v článku o předání letošní Antibyrokratické ceny irským voličů (za odmítnutí Lisabonské smlouvy) píše, že tato smlouva je „divný dokument“ a že jeho ratifikací by došlo k urychlení růstu byrokracie. Nesouhlasím ale s některými dalšími závěry autora.

Není pravda, že předseda Senátu Přemysl Sobotka „bude muset onu smlouvu schvalovat“. Schválení smlouvy není povinné. Poslanci a senátoři SMÍ hlasovat PROTI. Předseda Senátu tedy může stejně jako každý jiný senátor hlasovat proti nebo se zdržet. Možná ale Ústavní soud shledá nesoulad Lisabonské smlouvy s Ústavou ČR a žádné hlasování nebude. Naše Ústava předpokládá ústavní většinu na předání nových pravomocí unii, Lisabonská smlouva by umožnila institucím EU přisvojení si nových pravomocí bez další ratifikace.

Kamberský se pozastavuje nad tím, že předloni Antibyrokratickou cenu získal prezident Václav Klaus. Chtěl bych autorovi připomenout, že Václav Klaus provedl po pádu komunismu největší liberalizaci ekonomiky v dějinách. Koneckonců, Lisabonská smlouva by nás v některých ohledech mohla vrátit zpět. Kdybych měl více prostoru, mohl bych vysvětlit v čem.

Petr Mach, výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, 11. listopadu 2008

(ve zkráceném znění publikováno v Hospodářských novinách)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu