Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta Václava…


Rozhovor prezidenta Václava Klause pro Český rozhlas 1 Radiožurnál

Rozhovory, 15. 6. 2003

ČRO1 Věra Štechrová: Dva dny referenda ukázaly vůli občanů Česka vstoupit do Evropské unie. Během pátku a soboty se sedmdesát sedm procent voličů vyslovilo pro, dvacet tři procent proti. K urnám přišlo přes padesát pět procent lidí. Jsme tak sedmou kandidátskou zemí, která přistoupení k Unii schválila. Prezident republiky Václav Klaus včera prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že výsledek tohoto typu očekával. Václav Klaus je právě teď v našem studiu na Vinohradské třídě v Praze, dobrý podvečer.

Václav Klaus: Dobrý večer.

ČRO1: Pane prezidente, jste s výsledky referenda spokojen?

Tak já bych zopakoval tu větu, že jsem výsledek tohoto typu očekával. Myslím, že jsem to mnohokrát i před tím řekl. Pro mě o výsledku referenda pochyb nebylo ani chvíli a jedinou neznámou byla účast. Jsem také přesvědčen o tom, že byli občané rozhodnuti již dávno před referendem a že jejich názory žádná kampaň posledních dnů neovlivnila. Neboli já myslím, že občané se rozhodli pro vstup do Evropské unie, zdůraznil bych to slovo občané. Myslím, že jejich rozhodnutí si pro sebe nesmí chtít ukrást žádný jednotlivec ani žádná politická strana. Já jsem přesvědčen o tom, že tato věc, tento krok daleko přesahuje aktuální cíle politických stran a lidé to dobře vědí a teď bych byl moc rád, aby to ani z druhé strany nedopadlo jinak.

ČRO1: Referendum skončilo, 1. května 2004 vstoupíme do Unie. Co je teď před vámi, před námi i před vámi?

Před námi? Já myslím, že je lepší říci před námi, já bych použil mírné nadsázky slovem, že před námi je normální všední den. To znamená ani před referendem, ani po referendu nehrozilo a nehrozí, že by naše problémy někdo řešil za nás, jak nám to bohužel v takovém tom předreferendovém dramatickém burcování někteří slibovali. Našich vnitrostátních, vnitropolitických problémů se státními financemi, s důchodovou reformou, zdravotnictvím, školstvím, armádou a nevím s jakým, jsme se tímto referendem nezbavili. Ty tady pěkně zůstávají s námi, budou tady s námi, i když se za necelý rok staneme - 1. května 2004 - plnoprávnými členy Evropské unie. Takže to je, myslím, poučka obrovská. Co konkrétního vůči Evropské unii zůstává před námi jako velký úkol, je, myslím, to, abychom byli dostatečně silní, a když říkám silní, tak bych řekl koncepčně nebo argumentačně při jednání mezivládní konference o budoucí ústavě Evropy, Evropské unie. Týká se nás to velmi jako členů, velmi hmatatelně, a teprve jaké bude konečné znění této ústavy, rozhodne o tom, do jaké Unie jsme vlastně o tomto víkendu my vstoupili.

ČRO1: Vy jste včera řekl, že teď bude záležet na tom, jak se v Evropské unii zabydlíme. Jsme podle vás na vstup do Unie připraveni?

Ale já myslím, že přiměřeně připraveni jsme. Jsem velmi proti tomu, abychom zaprvé měli nějaké pocity malosti, které u nás pořád má sklon někdo šířit, a co je rubem a lícem stejné věci, abychom čekali, že to někdo bude dělat prostě za nás. Říkám, jak už jsem jednou dnes řekl, problémy jsou tady s námi a my nejsme ani o nic lepší, ani o nic horší než ty všichni ostatní v Evropské unii. Nesmíme být ani nafoukaní, ale ani zbytečně pesimističtí.

ČRO1: Pane prezidente, ještě na závěr, obstáli tedy naši občané v referendu?

Myslím, že ano. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se rozhodli přijít do volebních místností, kteří se rozhodli svým hlasováním aktivně vyjádřit svou občanskou angažovanost a myslím, že budoucnost ukáže všem, i té čtvrtině, která hlasovala proti, zda její obavy byly oprávněné či liché a zrovna tak budoucnost ukáže, zda očekávání těch tří čtvrtin, které hlasovaly pro, zda jejich očekávání budou nebo nebudou naplněna. Já myslím, že jsme obstáli.

ČRO1: Pane prezidente, díky za váš čas, na slyšenou.

Na slyšenou.

Věra Štechrová, ČRO1 Radiožurnál - Ozvěny dne, 15.6.2003

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu