Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisník Václava Klause č.…


Zápisník Václava Klause č. 4prezident v Číně

Články a eseje, 29. 9. 2006

Z Mongolska jsme přeletěli do střední Číny, ale nemohu nezmínit poslední dva zážitky z Ulánbátaru. Česky mluvící manželský pár (oba studovali na VŠE v Praze) mi přinesl Hayekovu knihu „Cesta do otroctví“, vydanou v mongolštině jejich liberální nadací. Současně mi řekli – což nikdo z politiků nezmínil – že bude od 1. ledna 2007 jako prostředek k urychlení ekonomického rozvoje země v Mongolsku zaveden systém rovné daně ve výši pouhých 10 %. Stejných 10 % bude mít i sazba daně z přidané hodnoty. V EU by s tím určitě neobstáli.

V Číně prší, ale po zimním, sibiřském Omsku a po vodu postrádajícím Mongolsku je tu zase přívětivá zelená barva. Provincie Šen-si, jedna z „kolébek Číny“, má 37 miliónů obyvatel. Sídlilo v ní 13 čínských dynastií a v letech 1935-48 se znovu stala – jak oni říkají – „rodištěm revoluce“. Myšleno komunistické. Její hlavní město Si-an má 6,7 miliónů obyvatel a svou ekonomickou i vědecko-výzkumnou základnou se v Číně řadí hned za Peking a Šanghaj. Město je v pohybu, moderní nadjezdové dálniční křižovatky, mrakodrapové domy a obchodní centra jsou na každém kroku. Číně to, zdá se, nevadí. Nevadí jí globalizace a modernizace, nebrání se – na rozdíl od islámských zemí – vstupu nového, jiného. Dokonce se tím pyšní a zastává názor „čím více, tím lépe“. Smutný z mizení staré Číny začíná být už jen zahraniční návštěvník.

Od guvernéra provincie se dozvídáme, že se jeho vláda pustila už i do privatizace velkých státních podniků, a současně přiznává, že je největším problémem narůstající rozdíl města a venkova. Na můj dotaz, co s tím dělají, odpověděl, že např. žáci na venkově neplatí školné, čímž jsem přišel na to, že ve městech platí nemalé školné i žáci základních škol. I to je metoda omezování porodnosti.

Si-an je jedním z hlavních turistických center Číny. Navštívili jsme buddhistickou Velkou pagodu divoké husy (postavenou do výšky 68 metrů již v roce 704), ve stejné době budovanou mešitu, která je velmi čínského stylu (ale v hlavní modlitebně má český lustr), neskutečnou terakotovou armádu prvního čínského císaře z 3. století před naším letopočtem a císařské lázně z 8. století. V té době byl Si-an se svým miliónem obyvatel největším městem světa.


Václav Klaus, Čínská provincie Šen-Si,město Si-an, 27. září 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu