Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta republiky…


Odpovědi prezidenta republiky Václava Klause na dotazy MF Dnes k návrhu premiéra na odškodnění sudetoněmeckých antifašistů

Rozhovory, 13. 7. 2005

Odpovědi prezidenta republiky Václava Klause na dotazy MF Dnes k návrhu premiéra Paroubka na odškodnění sudetoněmeckých antifašistů:

Dostávám tyto otázky nejen od novinářů, ale i od mnoha českých politiků a občanů.

Musím říci, že předseda vlády se mnou tuto vysoce citlivou otázku nekonzultoval, ačkoli jde o záležitost, která daleko překračuje jak časový, tak politický mandát této vlády.

Tuto jeho iniciativu pokládám za mimořádně nešťastnou a pro životní zájmy ČR dokonce za velmi nebezpečnou. Sudetoněmecký problém byl jediným možným způsobem vyřešen česko-německou deklarací. Otevírat jej z jakékoli strany na úrovni politické reprezentace země – to dokonce jednostrannými gesty – znamená otevření Pandořiny skříňky s nedozírnými následky. V každém případě by k jakékoli takové eventuální iniciativě byl zapotřebí konsensuální postoj nejen celé politické reprezentace, ale také české veřejnosti. Obávám se, že se jedná o další krok ve stylu pana předsedy vlády, se kterým se teprve seznamujeme. Tentokrát, ve snaze získat rychlou popularitu u některých zahraničních partnerů, udělal zbrklý a neuvážený krok, který může Českou republiku zásadně poškodit.

Mladá Fronta Dnes, 13.7.2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu