Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Dopis adresovaný Věře…


Dopis adresovaný Věře Kunderové k 94. narozeninám Milana Kundery

Dokumenty, 31. 3. 2023

Vážená a milá paní Věro,

zítra je 94. výročí narození Vašeho manžela, velkého spisovatele a velké osobnosti moderních českých dějin, Milana Kundery. O jeho zdravotním stavu vím, a proto vím, že nemohu psát jemu a že mám psát Vám. Vím, že jste se mu dlouhá desetiletí věnovala a věnujete a my všichni Vám za to právě v tento den musíme poděkovat.

Odešli jste z naší země do Francie ve chvíli, kdy zde bylo nedýchatelné ovzduší a kdy se zdálo, že člověk nemá šanci toto ovzduší ne snad změnit, to určitě ne, ale aspoň ovlivnit v pozitivním směru. Vím, že velmi pozorně sledujete situaci u nás, takže Vás asi nepřekvapí, když budu i teď mluvit o nedýchatelném ovzduší, které je sice formálně hodně jiné než v závěru sedmdesátých let, ale fakticky v mnohém podobné. Právě jsem se vrátil z dvoudenní návštěvy Bratislavy, kde jsem dohromady asi osm hodin stál u mikrofonu a mluvil. Mluvil s – pro mne neobvyklou – nesuverenitou. V minulých letech a desetiletích jsem jezdíval do ciziny s jistou pýchou na to, co naše země předvádí. Postupně tento můj pocit, zejména v celém minulém desetiletí, výrazně zeslaboval, ale teď je to úplně všechno ztraceno. Vím, že podobné pocity má mnoho lidí našeho typu nejen v České republice, ale ten pád, který tady nastal, je hrozivý.

Vy byste ale potřebovala dostávat optimistické a povzbudivé dopisy, zejména v tento den, tak raději končím. Ani ve Francii nemáte klid, ale oba už máme tu velikou výhodu, že se nás netýká posun odchodu do důchodu na 68 let. To je také určitá výsada.

Věřím, že Milan zde nebude zapomenut, i když se tady zapomíná na všechny a na všechno. To už je naše tradice. Nápad na knihovnu v Brně je vynikající, v Atlantisu právě vychází esej Unesený Západ, takže úplně mrtvo tady není.

Přeji Vám hodně síly, kterou potřebujete pro zvládání dnešní situace, a pořád věřím v naše brzké setkání.

S mnoha pozdravy
Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu