Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Václav Klaus pro CNN Prima…


Václav Klaus pro CNN Prima News poté, co uplatnil svůj hlas v druhém kole prezidentských voleb

Rozhovory, 27. 1. 2023

Pane prezidente, prozradíte nám, jak jste volil?

Splnil jsem svoji občanskou povinnost a přišel jsem k volbám. Se všemi rozpaky, které při těchto volbách cítím. Určitě vám nebudu říkat, kterého kandidáta jsem volil, ale v každém případě šlo o kandidáta, o němž jsem přesvědčen, že jeho vítězství by bylo větším přínosem pro Českou republiku a byl by lepším výsledkem voleb. Při tomto svém uvažování jsem nemohl nepřihlédnout k velmi jednostranné mediální kampani, která celou prezidentskou volbu provázela.

A jako někdo, kdo tím prezidentem deset let byl, bych chtěl vítěze poprosit o dvě věci. Respektive jeho o jednu věc a jeho příznivce o druhou. Jeho bych chtěl poprosit, aby ke svému prezidentování přistupoval s plným respektem a s plnou pokorou. Jeho příznivce bych poprosil, aby tady – když vyhraje ten druhý – nerozpoutali občanskou válku.

Vy jste ještě před volbami říkal, že si nejste jistý, jestli vůbec volit půjdete. Co vás nakonec k tomu přimělo?

Nechci rozmělňovat to, co jsem nyní řekl. Mé rozhodování posílil jednostranný charakter tlaku našich médií, který se tak projevoval vším, ale i formou prezidentských debat, které probíhaly na různých televizních kanálech.

Ve své dnešní pravidelní páteční glose jsem řekl, že jedinou výjimkou byla středeční debata na Prima CNN, kde moderátorka byla férová a chovala se takovým způsobem, jak to má být.

Co říkáte na kampaň, která posledních 14 dní probíhala?

Byla logickým výsledkem vyhrocených témat, která byla v naší zemi nastolena, a v tomto smyslu mě nijak nepřekvapila. Jako někdo, kdo se zúčastňoval spousty volebních kampaní a vnímal, co se v nich odehrává, jsem nijak udiven ani překvapen nebyl.

Andrea Taussigová, CNN Prima News, 27. ledna 2023

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu