Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisník Václava Klause č. 7 …


Zápisník Václava Klause č. 7 prezident ve Vietnamu

Články a eseje, 3. 10. 2006

První člověk, s kterým jsme po příjezdu do Hočiminova města (i když tady každý – podle očekávání – používá název Saigon) setkali, byla nesmírně milá, čtyřmi jazyky hovořící mladá manažerka restaurace luxusního hotelu, kde jsme bydleli. První věc, která se jí vybavila o naší zemi, byla Včelka Mája. A my si myslíme, že by to měl být Hašek, Kafka, Smetana či Dvořák. Druhou věcí bylo vítězství v Miss World.

V hotelové lobby jsem chvíli vyhlížel greenovského „tichého Američana“. A on tam byl. Nebyl však tichý, vážil asi 200 kg, pracoval pro jednu mezinárodní instituci a tvrdil mi, že je sever a jih Vietnamu stále ještě sjednocen jen formálně a že život se žije „tady“, myslel na jihu. Saigon výstavnější a na první pohled bohatší než Hanoj je.

Náš honorární konzul, který v letech 1981-88 studoval VUT v Brně, založil v severním Haiphongu v roce 1993 obuvnickou firmu, která má dnes 8000 zaměstnanců, úspěšně vyváží do celého světa a teď se bojí antidumpingových cen připravovaných v EU. Říkal jsem mu, že my je také nechceme a že pro ně ruku nezvedneme. Peníze vydělávat umí a v roce 2002 věnoval 10.000 dolarů na obnovu jednoho jihočeského městečka poškozeného povodněmi. Má pocit, že nám má co vracet. Svým třem dětem dnes platí školné na vysoké škole a říká, že on u nás vystudoval zadarmo.

Vietnamci žádný silný vztah ke svým sousedům nemají. I proto je jim daleká Česká republika, která jim nikdy nic zlého neudělala, v podstatě velmi milá. Měli bychom toho umět využít. Vidím-li tu neuvěřitelnou skupinu česky mluvících Vietnamců a jejich vztah k nám, říkám si, že poskytování stipendií je ta nejlepší investice. Otevřít v Saigonu kancelář Czechtrade srovnatelný efekt mít nemůže.

Měl jsem přednášku na univerzitě. V socialistickém Vietnamu jsem jim říkal, že jsme zavedli kapitalismus. Byla to první univerzitní akce v těchto zemích, které se zúčastnily stovky studentů (nikoli maličký výběr) a kde mohli studenti klást otázky. A celé to bylo v angličtině. Doufejme, že mým výrokům přítomný místopředseda politického výboru Saigonu plně rozuměl.

Václav Klaus, Hočiminovo město, 2. října 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu