Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Audiokomentář pro rádio…


Audiokomentář pro rádio Frekvence 1: Skandál na pražském magistrátu - pouhá pěna dní nebo zásadní věc?

Články a eseje, 27. 6. 2022

Poslechněte si další z pravidelných audiokomentářů, které Václav Klaus namlouvá pro rozhlasovou stanici Frekvence 1. Tentokrát o skandálu v hnutí STAN a na pražském Magistrátu.

Audiozáznam komentáře naleznete na stránkách rádia Frekvence 1 zde: https://www.frekvence1.cz/zpravy/pripad-prazskeho-magistratu-a-stanu-je-symbolem-nedobre-vypovedi-o-nasi-dobe-rika-vaclav-klaus.shtml 

Skandál na pražském magistrátu: pouhá pěna dní nebo zásadní věc?

V první polovině června jsem byl nejdříve na Marmara Forum v Istanbulu a pak na podobném, tzv. Globálním fóru v Baku. Je to důkaz, že už se opět konají mezinárodní konference. Covid a covidovská hysterie dočasně ustoupily do pozadí, ale my víme, že si protřelí covidoví mágové už zase „brousí nože“ a těší se, že na nás znovu uvrhnou omezení, zákazy a příkazy všeho druhu.

V tureckém Istanbulu a ázerbajdžánském Baku vidí člověk svět z jiné perspektivy než z Prahy. Samozřejmě i oni nás vidí jinak, pod jiným úhlem pohledu, než jak se vidíme my sami. V Baku se hodně mluvilo o válce, ale spíše o ázerbajdžánsko-arménské o Náhorní Karabach, než o té, která je v posledních čtyřech měsících díky sdělovacím prostředkům každodenní součástí našich životů.

Rusko-ukrajinská válka je – viděno odtamtud – válkou „v srdci Evropy“. My válku o Donbas a Luhansk jako válku v srdci Evropy nevidíme. Právě proto člověk odlišné úhly pohledu moc potřebuje.

Z nejvýchodnějšího bodu Evropy – jak si to ne úplně přesně interpretují Ázerbájdžánci – skandál na pražské radnici, v hnutí STAN a ve vládní koalici vypadá jako maličkost. Nejen z Ázerbájdžánu, jak mi někdo včera napsal z dovolené v Itálii, to vypadá jako „pěna dní“. Je to skutečně tak?

Jde opravdu jen o maličkost na povrchu našeho politického života před blížícími se komunálními volbami, nebo jsme se dotkli něčeho zcela zásadního? Má premiér Fiala nárok, aby sebevědomě prohlašoval, že je rychlá rezignace ministra Gazdíka projevem vysoké politické kultury jeho vlády? Není to od premiéra pouhá křečovitá snaha smést se stolu osudový problém české politiky, zejména politiky komunální a, ještě více, politiky pražské, v níž nejde – a nikdy nešlo – o ideje nebo o blaho občanů, ale o výhodné politické posty v lepším případě, a o kšefty a příležitost k obohacení se v případě horším?

Mám strach, že jde spíše o to druhé. Bylo to tu sice vždycky, ale teď to má jiný rozměr. Teď je to v obzvláště cynické podobě. Teď jsme v éře přetvářky, svatouškovství a pokrytectví. Směřovali jsme k tomu už od Havlovy hry na pravdu a lásku, ale novou kvalitu to získalo v posledním desetiletí, v éře progresivistické politické korektnosti.

Ta vede k opouštění starého světa, v němž bylo dobro dobrem a zlo zlem, v němž dvě a dvě jsou čtyři, v němž všichni věděli, co je rodina a kdo otec a matka, kdy byla pravda a lež a ne informace a desinformace, kdy morálka nebyla moralizováním, kdy byly srozumitelně se chovající politické strany a ne Věci veřejné, TOP09, ANO, STAN či Piráti, neboli seskupení s jednorázovým politickým cílem „vstupu do politiky“ a následným rychlým zapomenutím na jakékoli vznešenější ideje.

Politika, a zejména politika komunální (a krajská), se přeměnily z úsilí o správu „věcí veřejných“ k úsilí o věci vysoce soukromé, k maximalizaci efektu pro osobu konkrétního politika (a jeho věrných). Komunální politika je k tomu náchylnější než politika tzv. velká. Na tu je více vidět a jejím úkolem je jen výjimečně přidělování zakázek.

Případ pražského magistrátu a STANu je pěnou dní v tom smyslu, že je to jen vršíček ledovce. Není to ale pěna dní v tom smyslu, že by to byla maličkost, výjimka, či okrajový jev. Je to symbolem nedobré výpovědi o naší době.

Václav Klaus, Frekvence 1, 25. června 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu