Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Páteční glosa IVK: Fialovo…


Páteční glosa IVK: Fialovo znárodňování (Václav Klaus)

Komentáře IVK, 24. 6. 2022

Z dnešního tisku se dá vybrat ledacos. Všiml jsem si, že se Kvitová letos prvně dostala do semifinále turnaje WTA a že se ve svých 36 letech po pětileté mezeře dostal Lukáš Rosol znovu do hlavní soutěže Wimbledonu. Také je rok od tornáda a bylo zrušeno EET (v momentu, kdy už si na něj všichni zvykli a považují ho za samozřejmost).

Vzhledem k chodu našich životů jsou daleko podstatnější záměry českého státu zmocnit se ČEZu a začít poroučet „větru a dešti“ a začít diktovat ceny elektřiny. Právo má nadpis „Fiala: Klíčové elektrárny státu“, Lidové noviny velmi podobně „Fiala znárodňovatel“. Teď se nebudu pouštět do diskuse, jakou formou má stát pomoci sociálně slabším, a tedy růstem cen ohroženým, jednotlivcům a rodinám. Teď jde jen o to, jestli do výšin hnané ceny energií podlehnutím bláznivé doktríně lidmi způsobeného globálního oteplování (a z ní plynoucímu Zelenému údělu EU) a ceny v poslední době zvyšované i válkou na Ukrajině vyřešíme znárodněním, místo odstoupením od evropské energetické politiky, od emisních povolenek, od energetické burzy v Lipsku, atd. Jako ekonom říkám, že nikoli.

Celý polistopadový vývoj jsme založili na opaku znárodňování, na privatizaci, na rehabilitaci trhu a aktivity svobodných soukromých jedinců a podniků. Strašně rychle se zapomíná. Podtitul článku v LN sice zní „Zestátněný ČEZ problémy s energiemi nevyřeší“, ale Hospodářské noviny o znárodnění ČEZu mají v nadpisu „Nemusel by to ale být špatný plán“. Nezbývá než volat po ekonomické racionalitě. Ale to dnes není moderní. Ani politicky korektní. Věrchušce EU se to určitě nelíbí.


Václav Klaus, 24. 6. 2022

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu