Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Podklad pro Frekvenci 1 o…


Podklad pro Frekvenci 1 o kauze Vrbětice

Dokumenty, 30. 4. 2021

1. Celá kauza Vrbětice je česko-český předvolební problém vyhrocený tím, že výrazně ubývá příležitosti ke zneužívání covidu, k zahlcování veřejnosti zprávami o úžasných politických krocích vlády k zabrzdění covidové epidemie. Česká politika v očích veřejnosti prohrála covidovou válku, a proto utíká do války s Ruskem. Týká se to jak vládní koalice, tak vládní opozice. Jak ti, tak oni mají pocit, že před volbami prohrávají, proto spustili tuto kauzu.

Všichni teď řeší Rusko, tajné služby, všichni jsou najednou odborníky na novičok a zahraniční kšeftování Česka se zbraněmi. Vyhrotili jsme vztah s Ruskem. Na takovýto střet s velmocí musíme být připraveni, musíme mít trumfy v ruce, nemůže to být úkol pro ministra, který je tři hodiny ve funkci. Naše bezradnost se projevuje i v tom, jak na to reaguje svět. Asi tuší, že je to česko-český problém a ukázka nezodpovědnosti české zahraniční politiky.

Načasování jsme měli v rukou zcela my, pokud si sobotní tiskovou konferenci premiéra Babiše a vicepremiéra Hamáčka nevysvětlujeme jako pokus zabránit tomu, aby zprávu BIS vynesl na světlo světa týdeník Respekt, což by bylo ukázkou neschopnosti vlády. To my jsme si vybrali sedm let starou kauzu, jejíž nedořešení do dnešního dne je symbolem neschopnosti naší vlády a jejich složek.

2. Opakovaně říkám, že primárně nejde o česko-ruský problém. Náš dlouhodobě složitý vztah s Ruskem je používán jenom jako záminka k obhajobě postojů části naší politické scény vůči kauze Vrbětice. Pro českou veřejnost je málo pochopitelné, co vůbec ve vrbětických skladech bylo, jaké zbraně tam byly skladovány, jaké podivné obchody se zbraněmi u nás mohou soukromníci (naši či cizí) provádět, jaké zahraničně-politické hry se s vědomím či bez vědomí českého státu hrají. Zcela postrádáme elementární argumentaci o tom, jaký by Rusko – jako světová velmoc – mohlo mít zájem se ve Vrběticích vůbec angažovat.

3. S prezidentem Zemanem jsem před týdnem mluvil, ale tomu, v co se celá tato kauza vyvinula, nerozumím. Nemám sebemenší informaci o tom, jestli měli Babiš s Hamáčkem tu podporu, o které se v médiích mluví. Kdyby ji měli, pak nedělnímu vyjádření prezidenta Zemana nerozumím. Kdyby ji neměli, pak asi prezident nechce provedená opatření vůči Rusku následně zpochybňovat a celou situaci vůči mezinárodní komunitě dále komplikovat.

Václav Klaus, 27. dubna 2021

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu