Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Teze pro vystoupení Václava…


Teze pro vystoupení Václava Klause na Staroměstském náměstí na demonstraci “Otevřeme Česko”

Projevy a vystoupení, 10. 1. 2021

Pro videozáznam vystoupení Václava Klause na Staroměstském náměstí klikněte sem: https://youtu.be/rHGy_CQjeHs.

1. Děkuji za pozvání a za možnost zde vystoupit. Přišel jsem, abych vyjádřil podporu organizátorům a účastníkům tohoto setkání, které – aspoň tak tomu rozumím – se koná proto, aby bylo jasně a nahlas řečeno, že už toho bylo dost. Že už bylo dost zákazů a příkazů, kterými je nesmírně poškozován náš život, naše životní i pracovní aktivity a činnosti.

2. Mnozí už dlouho přemýšlíme, co proti tomu dělat. Já jsem tři desetiletí politikem, který ví, že dnešní situace vyžaduje politické řešení, ale když toto řešení nepřichází, nastává chvíle pro veřejné vyjádření nesouhlasu. Vaše dnešní přítomnost zde na historickém Staroměstském náměstí to potvrzuje.

3. Kritikem paušálních restriktivních opatření, karantén a lockdownů jsem byl od samého počátku, mluvím a píšu o tom neustále. Mnozí z vás to vědí. Nedávno jsem byl dokonce „vyznamenán“ Ministerstvem zdravotnictví tím, že mne označili za jednoho ze dvou hlavních dezinformátorů v naší zemi, tedy za někoho, kdo svými názory svádí na scestí své spoluobčany. Dezinformátorem nejsem. Pouze se dívám kolem sebe otevřenýma očima a realitu hodnotím jinak než naše vláda a její tzv. experti.

4. Česká vláda provádí obdobnou politiku jako vlády mnoha dalších zemí. V tom není výjimečná. Ze strachu před příštími volbami spoléhá na nadměrně restriktivní politiku. Ta ale žádný průkazný zdravotní efekt nemá, koronavirus si stejně dělá, co chce. Ale tato politika má obrovské zničující dopady na naše životy, na naši ekonomiku, na státní finance a bohužel na duši našeho národa. A to nejenom dnes, ale bohužel o to více i v budoucnosti. Ve vládě a kolem vlády chybí politické osobnosti, které by se této ničivé politice odvážily vzdorovat. Nenabízí je bohužel ani naše politická opozice. Proto naše dnešní setkání.

5. Je třeba provést zásadní změnu. Uzavření života v zemi rozumnou a prospěšnou politikou není. V minulosti při epidemiích izolovávali nemocné, teď jsou izolováni zdraví. Kdy už politici pochopí, že tudy cesta nevede? Snad k tomu aspoň trochu přispěje i dnešní demonstrace.

6. Říkají nám, že nás spasí jakási vakcína a že to vyžaduje očkování nás všech. Žádná zázračná vakcína neexistuje. Stejně si kontaktem s nemocí budeme muset vytvořit svoji imunitu přirozenou. Otevřít zemi je možné a potřebné i bez vakcíny. I očkování musí zůstat svobodným rozhodnutím člověka. Očkovat se já nenechám.

Musí nastat konstruktivní dialog vlády s veřejností. Musí skončit jednosměrný diktát. Proto jsme dnes tady.

Václav Klaus, Staroměstské náměstí, 10. ledna 2021

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu