Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď na otázku Lidových…


Odpověď na otázku Lidových novin ohledně Steva Bannona a jeho nabídce pomoci evropským ideově spřízněným stranám

Rozhovory, 3. 8. 2018

Pan Bannon nabídl pomoc ve volbách do Evropského parlamentu ideově spřízněným stranám. Mohou být jeho rady užitečné, i když je evropská polická scéna z hlediska volebního systému i stran odlišná od USA? A vidíte na české politické scéně nějakou stranu (hnutí), která by ideově souzněla s Bannonovými názory?

Steve Bannon je originální a mimořádně inspirativní osobnost. Jeho větší angažovanost v Evropě by byla určitě žádoucí.

Vůbec nevadí odlišnost volebního systému a politických stran mezi Evropou a Amerikou, nemluvě o tom, že politické strany v Evropě vymírají a stávají se stále méně strukturovanými a ideově vymezenými politickými subjekty, v toto smyslu se „amerikanizují“.

Politický vývoj v Evropě a USA je v současnosti velmi podobný. Amerika už dávno není oním nedostižným ideálem tradiční demokracie, ke které jsme s nadšením vzhlíželi. Naopak. To negativní v současnosti stále více přichází z Ameriky. Tam s tím, co se dnes děje, mají (a Bannon má) větší zkušenost. V našem úsilí o obnovu základních prvků demokracie, o obhajobu tradičních evropských (a západních) hodnot, v našem boji proti progresivistické levici, proti arogantnímu a stále více rozpínajícímu establishmentu, proti „liberální demokracii“ stojíme mnozí v Evropě na stejné straně jako Steve Bannon v USA.

Rozbitá česká politická scéna je problémem sama o sobě. Žádná „Bannonova“ politická strana tu není, ale napříč celým politickým spektrem je spousta jednotlivců, kteří s Bannonem souzní. Já mezi ně patřím a při našem dvouhodinovém setkání letos v Budapešti jsme si velmi rozuměli.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu