Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Václav Vlk st.: ODS -…


Václav Vlk st.: ODS - „Houstone, máme problém“

Jinýma očima, 27. 10. 2017

Tak jako američtí astronauti sdělovali do ústředí NASA, že jsou sice živí, ale jinak je to v... no, víte kde, tak nějak tak by to mohla hlásit ODS svému ústředí.

Nejenže volby vyhrálo ANO, to už je malér sám o sobě, ale druhou stranou se stala ODS. Což za a) nepředpovídal nikdo, b) to asi za těchhle podmínek nepředpokládala ani sama ODS.

Po pádu strany do politického suterénu v roce 2013, kdy stranu vedla slušná a osvědčená Miroslava Němcová, se ODS dostala 7,72 %. Ovšem občanští demokrati najednou pod vedením nevýrazného profesora Fialy dosáhli letos, v roce 2017, 11,32 %? Jak je to možné?

No, takže se na to podívejme. Pan profesor Petr Fiala je vzdělaný, solidní, slušný politolog. Kdyby ale šlo vše podle něj, skončila by ODS možná někde na 5 %, možná i pod nimi. Pan Fiala není politik do dnešní doby. Je nudný, nezajímavý, vypadá jak vysokoškolský profesor, mluví jako vysokoškolský profesor a je pro voliče zajímavý jako vysokoškolský profesor. Na jeho přednáškách by se i mně bezvadně spalo. V televizních diskuzích to vypadalo, že nechápe, že tohle není diskuze ve vysokoškolském senátě, ale „politická rvačka“.

Věc druhá: Problém ODS je už mnoho let „tajné, mystické, nevyslovitelné jméno“ zapuzeného boha jménem Václav Klaus. ODS jeho jméno nevyslovovala, předstírala, že Klause nezná, nikdy s ním nic neměla a míti do budoucna nehodlá. Byl to pro odéesáky jakýsi „Adonai“ -tvor, duch, bytost, jejíž skutečné jméno se nevyslovuje.

No a najednou se díky části ODS zjevilo ono nevyslovitelné jméno s přídavkem „mladší“ i na kandidátkách ODS. A pak bychom mohli biblicky zvolat: „I bylo jeho jméno lidem povzneseno nad mnohé proroky.“

Jak napsal Miroslav Korecký na iDnes: „Nástup protestních hnutí a krize celého demokratického spektra dávaly šanci stát se jediným pevným bodem v troskách standardní politiky. A tedy mnohem více promlouvat do dalšího dění v zemi.
Takový potenciál však předvedl v ODS jen jediný člověk, Václav Klaus mladší, a to z pozice její pražské trojky. Ve svých prvních volbách, bez jediného billboardu, bez účasti v debatách ČT, dostal 22 635 preferenčních hlasů. Předběhl tak ikonu pražské kavárny Karla Schwarzenberga, dvojnásobně porazil vlastního předsedu a přiblížil se k číslům, kterých v Praze, tradiční baště, dosahovali lídři ODS (včetně jeho vlastního otce) v bohatýrských dobách.
V nadsázce by se dalo říci, že si rodina Klausových důrazně sáhla zpět pro „svoji“ ODS. Tak alespoň výsledek voleb čtou všichni, vyjma špiček této strany. Ty dělají, jako kdyby Klause juniora neviděly a vzkaz od voličů neuměly rozluštit.“

To bylo až pitomé, když squadra vedení ODS nastoupila po skočení voleb před televizní kamery, koženě se usmívala a vedla rozňahňané řeči o tom, jak jsou dobří.

Dobrý byl Václav Klaus ml. Oni byli a jsou jen politická plastelína, podobně jako KDU-ČSL a TOP 09. Tyhle strany volili jen skalní voliči a tak také dopadly. Naštěstí jsou v Parlamentu, ale jen o prsa. O tak malá prsa… jak jsme říkali o takových holkách, že nahoře nosí „zapošité nulky“.

Takže dnešní postavení ODS z velké části zajistil a zařídil mladý Klaus, a to jak svým vystupováním před lidmi, tak i svými pondělními úvodníky na serveru Novinky.cz. O nich jsem psal na NP již dvakrát (zde a zde), protože jsou svým způsobem fenoménem. A hlavně celá klasicky vzdělaná ODS vůbec nepochopila, že “život je jinde“ a volby vyhrává internet a sociální sítě.

Pondělníky Klause juniora čte pokaždé 200 až 300 tisíc čtenářů, což je neuvěřitelné číslo. Na českých internetových novinách a zpravodajských webech dosahují ti nejlepší „čtenosti“ okolo dvaceti tisíc čtenářů.

Pokud tedy čtou silně angažované, vtipné a občas dost drsné úvodníky každý týden statisíce lidí, musí to být někde vidět. A bylo to vidět na volbách. Kdyby nebyla ODS nevýrazná, rozměklá, kdyby eliminovala vlastní magory, jako byl jejich „bojovník proti kouření“ bývalý zdravotnický expert Boris Šťastný, a vyhodila je hned, jak začali ve spojení s největšími magory a pošuky vést „protikuřáckou kampaň“, udělala by dobře. Ale to nebyl jen Šťastný, těch pošuků tam bylo víc.

V rámci politické korektnosti začali poslanci ODS připomínat béčko dienstbierovců, což je parta, kterou český národ nenávidí ze všech nejvíc.

Klaus mladší šel proti tomu a získával hlasy, pro sebe i pro ODS. Pokud to Fiala a lidé stojící za ním nepochopí, je celkem jedno, zda se nakonec přidají do vlády k ANO anebo ne. Další volby je prostě smetou.

Nevím, kdo je v ODS tím jejich „Špidlou“, co tak šíleně radil Sobotkovi. Ale výsledek je podobný.

Postavení Fialy je tristní. To, že je to osobně zřejmě slušný člověk, je teď na nic. Podívejte se na státy kolem nás a hlavně na Rakousko.

Záchrana ODS je nové vedení, drsný nástup a odhození všech těch rozbředlých žvanilů, neurčitých postojů a viditelné nevýbojnosti.

ODS musí jako Sebastian Kurz v Rakousku přestat kadit do gatí ze strachu z Merkelové, z eura, z post-marxistů, z prodejné party novinářů a z celé téhle končící party. Co téměř politicky zničila Evropu a zadělala na malér pomatenou politikou hlavně pozváním muslimů a nechráněním hranic. A totalitářským umlčováním hlasů předkládajících alternativy a vyjadřujících mínění většiny. Když to dokázal mladý Sebastian Kurz, musí to dokázat i ODS. Chce-li mít nárok na život.

A v první řadě se přestat ostentativně „štítit“ jména Klaus. Na tom, co říkal Václav Klaus starší a co dnes říká Klaus mladší, můžete postavit svoji politiku pro Českou republiku a také Unii.

Staré gardě evropských politiků, multikulturních, politicky korektních neo-marxistů všech barev zvoní hrana. Slyšíte to?

Václav Vlk st., publikováno na serveru Neviditelypes.cz dne 27. října 2017.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu