Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Tři otázky politikům G8


Tři otázky politikům G8

Články a eseje, 9. 6. 2007

Zdánlivě odvážné a v každém případě velmi líbivé (pro toho, kdo nedomýšlí souvislosti) je „rozhodnutí“ vrcholných politiků G8 snížit do roku 2050 emise tzv. skleníkových plynů o 50 % proti současnému stavu. Je třeba jim však položit tři jednoduché otázky.

První otázka zní: proč toto „rozhodnutí“ udělali? Na základě jakých důkazů se odhodlali navrhovat tak dalekosáhlý zásah do lidských životů a do fungování celé lidské společnosti, zemí bohatých, i zemí velmi chudých. Přesvědčivé vědecké důkazy o tom, že nastává masivní globální oteplení a že příčinou mírného oteplování je aktivita lidí a zejména emise skleníkových plynů, neexistují. Obávám se, že to osm prezidentů či premiérů nejvyspělejších zemí světa dobře ví. Proto se ptám, proč toto gesto?

Druhá otázka zní: zná těchto osm politiků metody a způsoby jak tento cíl zajistit? Zná jinou cestu než radikální deindustrializaci celého světa a zabránění miliardám lidí podílet se na pozitivních efektech dlouhodobého ekonomického růstu, které přinesly takové zlepšení lidských životů dnes vyspělým zemím světa? Jsou tito politikové schopni porovnat náklady a efekty zásahů, které navrhují, nebo aspoň předpokládají? Doceňují elementární souvislosti, které jim racionálně uvažující odpůrci oteplovací hysterie dnes a denně připomínají?

Třetí otázka zní: mají politikové – délkou svého mandátu nutně krátkodobě uvažující lidé – právo sahat do životů miliard lidí ještě půl století po ukončení svého politického mandátu? Rozhoduje se člověk – politik i nepolitik – na půl století dopředu o čemkoli jiném, než je jeho osobní život, skutečně racionálně? Jsou pro něho události roku 2050 stejně „velké“ a významné jako události roku 2007? Nediskontuje politik budoucnost stejně tak výrazně jako ji diskontuje každý „normální“, racionálně uvažující člověk? Není jakýkoli „cíl“ na půl století pouhým gestem, které politika vůbec nic nestojí a proto se velmi snadno dělá? Není to pouze politicky korektní cynická hra s veřejností?

To byly mé tři otázky, které bych kladl osmi politikům v německém Heiligendammu. Smutné je hlavně to, že tito politici předvedli nesmírný historický pesimismus. Předvedli, že nevěří v pozitivní výsledky neregulované tvůrčí spontaneity lidské společnosti a že primárně věří v povinnost ji shora plánovat a organizovat. Do toho je tlačí „zelené“ hnutí, které se – na rozdíl od klimatu – stalo skutečným „globálním“ nebezpečím současnosti.

Aby bylo jasno: dovedu si představit, že budou v roce 2050 celosvětové emise skleníkových plynů poloviční než dnes. Ale stane se to jen v tom případě, když bude člověku ponechána jeho přirozená kreativita, když dostane co nejvíce prostoru, aby svobodně fungoval, aby reagoval na nové jevy, aby vymýšlel nové věci. Prostě aby dělal to, co dělal v posledních tisíciletích.

Václav Klaus, Mladá fronta Dnes, 9.6. 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu