Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Interview předsedy bavorské…


Interview předsedy bavorské AfD Petra Bystroně o dnešní německé (a vlastně evropské) situaci

Jinýma očima, 15. 10. 2015

Zásadní je, že ten problém nikdy neměl nastat, říká o nynější uprchlické krizi šéf bavorské odnože Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň, který pochází z Čech. Jeho strana mj. kritizuje, jak spolková vláda situaci (ne)řeší. Preference AfD rychle rostou, v Bavorsku by jí nyní dalo hlas devět procent voličů.

Kancléřka Angela Merkelová sama převzala řešení krize kolem uprchlíků, přesněji její úřad, který začal vše koordinovat. Je to nyní "věcí šéfa". Změní to něco?

Nezmění se nic. To není o tom, že by politika neměla nástroje na řešení problému. Máme právní rámec, který úplně jasně definuje, jak se má s uprchlíky zacházet. S těmi, kdo přicházejí, i s těmi, kteří by se měli odsunout. Problém je, že politika existující nástroje nepoužívá.

Taková je politická vůle současné vlády. Existující právní rámec třeba definuje, že když někdo stojí na rakousko-bavorské hranici a tvrdí, že chce politický azyl, tak nemá vůbec šanci se do Bavorska dostat.

Berlín poslal začátkem září na německo-rakouskou hranic přes dva tisíce policistů. Když tam ale přijedete a sledujete jejich takzvané kontroly v praxi, když vidíte, jak je mnoho migrantů prostě obchází lesy a loukami, získáte dost rychle dojem, že je to vše jen komedie. Máte podobný pocit?

Osobně jsem byl třeba na hranici, když se na maličkém přechodu na úzké lávce mezi dvěma vesnicemi najednou vylouplo osm chlapů ze Sýrie. Pohraničníci, kteří tam byli, by je měli vrátit. Ale co udělají? Jen je zapíšou, posadí do autobusu a odvezou do nějakého tábora. Takový shuttle servis. Těm klukům to leze na mozek.

Říkali, že vážně uvažují vážně o tom, že na sebe podají trestní oznámení, protože porušují zákon. Do takové situace bezpráví nás vmanévrovala německá vláda.

Stále častěji se teď objevují výtky, dokonce i v médiích, že kancléřka zrazuje Němce, že jedná proti jejich zájmům, dokonce že jde o politické vyhlášení války Němcům. Co si o tom myslíte? Je Merkelová pro vaši AfD jakýmsi nepřítelem číslo 1?

Přísahala, že bude hájit blaho německého lidu. Ale to co dělá, není vůbec v zájmu Německa. Naopak. Vezměte si třeba argumenty ohledně demografie. Jestli je náš problém, že máme jen 1,2 dítěte na rodinu, tak se podívám, jaké to má důvody a postarám se o to, aby si zase střední třída mohla dovolit mít více než dvě děti.

U sociálně slabých v Německu, u rodin na podpoře, jež někdy nemají ani na obědy pro děti ve škole, kontroluje stát dlouhé roky téměř každé euro, a najednou se najdou desítky miliard eur pro migranty, kteří zatím do systému nepřispěli ani centem. Nevzbuzuje to především u nižších příjmových skupin nepochopení, odpor, frustraci?

To víte, že to lidí štve. Tady vám stát vezme nejdříve na daních až polovinu vašeho příjmu. Jenom proto, aby měl co přerozdělovat. To je tuhý socáč. A pak vám dá velkoryse 184 eur na jedno dítě. To je prostě almužna. A když se to má zvednout o pět eur, tak se o tom v parlamentu debatuje víc než rok. Hádají se tam o každé desetinné místo. A teď se mírnix týrnix rozhodlo o navýšení peněz pro migranty a bude se platit 680 eur měsíčně na osobu nějaké organizaci, která se stará o člověka, který vůbec není Němec. Vezměte si tu disproporci.

A to jsou jen ty nejzákladnější věci, ubytování v azylovém zařízení, jídlo...

Samozřejmě. Proč stát neřekne, když už chce být socialistický a přerozdělovat: Fajn, rodina je základ státu, tak jí na každé dítě dáme 680 eur. Ta rodina se o to dítě přeci stará stejně jako nějaká organizace o uprchlíka.

Znamená to sociální třaskavinu do budoucna, oslovuje AfD nějak speciálně skupinu voličů, jež se občas označuje jako prekariát a kterou ještě nedávno označovali někteří politici za chátru a lůzu?

My se nezaměřujeme cíleně na nějakou skupinu. My neděláme marketink, ale politiku. A děláme ji s přesvědčením toho, že by se politici tady v Německu měli v první řadě starat o blaho svého národa. Není přece možné, když tu celý život pracujete, aby vám politika říkala, že nemá peníze na důchody. Po dlouhých debatách v parlamentu se důchod navýšil o 10 eur. A pak mávnutím proutku se řekne, tady máme dalších 10 miliard na problém s běženci, který navíc politika vytvořila sama.

Jak řekl správně Václav Klaus v rozhovoru pro Die Welt, migranti přicházejí proto, že je Merkelová pozvala do Německa. Ti lidé neprchají před válkou, do Německa jdou na pozvání kancléřky.

Proč kancléřka nezařadí alespoň zčásti zpátečku a má stále pro migranty otevřenou náruč?

Její postoj dobře charakterizuje výrok, který pronesla ve vládě, ale někdo to vynesl ven. 'Sice jsem to zavinila, že tady všichni jsou... Co mě to ale zajímá, teď už tady holt jsou.' Existuje samozřejmě možnost to řešit. Ale ona to nedělá.

Byla by vůbec kancléřka Merkelová schopná za současně vyhrocené situace přiznat, že udělala chybu. Neznamenalo by to současně doznání, že v tak zásadní věci selhala?

To se musíte zeptat jí. Politika je velmi dogmatická, nejen Merkelové. To byl i případ eura, kdy sociální inženýři fušující do ekonomiky nacpali do měny země, které s ní nejsou kompatibilní. Vezměte si třeba Řecko: té zemi by pomohlo, kdyby vystoupila z eurozóny. Politika jim to ale nedovolí, jen proto, aby projekt eura nedostal trhlinu.

Bavorští křesťanští sociálové z CSU zatím nijak neprofitují z kritiky masové migrace a kancléřky. Podle některých průzkumů jejich podpora dokonce klesla. Preference rostou naopak vám. Čím to je?

My jsme si téma uprchlíků nevybrali. Máme proto takový příliv voličů a sympatizantů, protože jsme jediná strana, která to téma zpracovává racionálně. Která o věci hovoří otevřeně, pojmenovává existující problémy a snaží se je věcně vyřešit.

AfD je v Německu někde na šesti procentech, některé východoněmecké země mají až dvoucifernou podporu. V Sasku máme 13 procent - stejně jako SPD. My v Bavorsku máme aktuálně devět procent.

Jak kriticky se stavíte k uprchlíkům?

Nikdo z nás uprchlíky nekritizuje. Ti lidé se chovají racionálně, v každé učebnici ekonomie se dočtete, že když vám někde dají nějakou pobídku, tak tam jdete. Je to logické. To jim nikdo nevyčítá. Mimochodem, statistika Červeného kříže ukazuje, že přes 90 procent migrantů celém světě utíká z ekonomických důvodů. Jen dvě procenta uprchlíků dostane azyl z důvodů politického pronásledování.

Když televize v létě ukazovaly, jak Bavoři v Mnichově na nádraží vítají vlaky s uprchlíky, mnozí lidé v Česku byli do jisté míry zmateni, nakolik je to spontánní a kolik že Němců vlastně přijíždějícím migrantům tleská.

Ve společnosti jsou takové dva antipóly. Na jedné straně mají lidé ohromnou snahu pomoct uprchlíkům a soucítí s nimi na lidské úrovni. Vycházejí navíc z pocitu, že Německo je bohaté a že se vše zvládne. Němci žijí padesát let ve fantastických poměrech. Když je tedy mediální propaganda začala masírovat ve smyslu, hurá, přivítejme je, tak tam šli a mysleli to upřímně, abych použil výraz z ČSSD. Na začátku to bylo od srdce.

Ale teď, když přicházejí stále další uprchlíci, tak i ti nadšenci zjišťují, že to vlastně není taková legrace, že to má těžké důsledky. Není to o tom, postavit se na nádraží, mávat někomu a dát mu plyšáka. Lidé na mítincích mi vyprávějí, že se tam šli také podívat a viděli, jak běženci přicházejí, jak tam stojí řada televizních kamer a po stranách ti, co jim mávají a tleskají.

Běženci si musejí připadat jako Michael Jackson, jako nějaká filmová hvězda. Vezmou si své mobily a natáčejí to slavnostní přijetí, posílají to na Facebook a jinam a tím se ten problém zesiluje.

Startovací výstřel byl, že se kancléřka Angela Merkelová postavila do televize a řekla, pojďte, všichni jste vítáni. Když se na to nabalí takové obrázky, účinek se zdesetinásobí. Teď, když je německé obyvatelstvo dennodenně konfrontováno s problémy, které jsou s tím spojené, tak už euforie opadla. Už se to obrací. Podle aktuálních průzkumů veřejného mínění je už většina lidí proti imigraci. A tato skupina se stále zvětšuje.

Ještě krátce k nádraží v Mnichově. Zastupovali ti vítající většinu? Někteří moji známí v Německu o tom ze začátku ani nechtěli mluvit.

Ti, kdo jdou mávat na nádraží, jsou zpitomělá pravdoláska. Gausova křivka platí i zde: většina, střed, mlčí, nezajímá se. Pozoruje to s určitým odstupem a skepsí. Ale i v této většině převládal zprvu názor, že se to nějak zvládne. To se teď ale mění. A je to tím, že lidé jsou dennodenně konfrontováni s problémy, i ve svém vlastním životě. Migrantů je opravdu hodně, nejsou někde schovaní. A ani v médiích se to už nedá zametat pod koberec.

Z rozhovorů s Němci mám dojem, že jim hodně vadí, že na téma uprchlíci je potlačován veřejný diskurz. Že se to prostě rozhodlo nahoře - a šlus. Opravdu se lidé stále strachují říct svůj názor z obav, že je okamžitě zaženou do pravého kouta, označí za xenofoby a nácky?

Obecně platí, že lidé mají strach. Raději neříkají nic. Kde se to ventiluje, je třeba internet, v anonymních diskusích pod články, kde se pisatelé nebojí, že je hned někdo sekne, a také se to ventiluje při demonstracích. To se samozřejmě odráží i v preferencích politických stran.

Nám, AfD, rostou každý den. Teď jsme, jak už jsem řekl, na devíti procentech. A to jen začátek. Na mítincíh s občany k nám přicházejí lidé a chtějí jen letáčky o azylu. Azyl, azyl... My máme euro, důchody, rodinnou politiku, všechna možná témata. Ale lidi zajímá hlavně azyl. Lidé mají strach.

Je z vašeho hlediska škoda, že nejsou v dohledu volby. Nejbližší troje zemské jsou až příští rok. Myslíte, že vydrží euforie a podpora vaší strany?

Víte, takhle nepřemýšlím. Nejde o to, jestli rosteme o jedno nebo dvě procenta. Je to problém ohrožující existenci celé Evropy. Je to o něčem jiném.

Vidíte to tedy jako něco nadstranického, vážný, existenční problém, kdy jde politické soupeření stranou?

Jistě. Problém je, že nikdo z etablovaných velkých stran ten problém neřeší. My máme u politických stran dvě skupiny. Jednu tvoří Levice, Zelení a část socialistů (SPD), kteří říkají, že je příchod běženců je správný, že potřebujeme zamíchat společnost. Dokonce známe výroky některých komunistů a Zelených, že vítají každého cizince, který přijde a přispěje k tomu, že Německo se stane míň německé. Oni mají za cíl zničit Německo, jaké je. Říkají to úplně otevřeně.

Druhá skupina je taková pravdoláska, kterou tvoří většina socialistů a také křesťanští demokraté. Ta říká, že uprchlíky je třeba vítat a vykládají různé zkazky proč. K lidskému vývoji, že je potřebuje německý průmysl... Vykládají věci, které nejsou úplně pravda. A teď, když jsou konfrontování s existujícím problémy, tak neřeší příčiny problému. Je to jako u doktora, oni se zabývají jen symptomy. Snaží se zúřadovat symptom, ale nevyřešit podstatu problému.

Jak reagujete, když se vás lidé na mítincích ptají, co byste dělali ohledně migrantů lépe než Merkelová?

Základní je, že ten problém nikdy neměl nastat. Nikdo z nás by se nepostavil do TV a neřekl, pojďte všichni sem. Nynější situaci bychom řešili racionálně, ve prospěch našich obyvatel. Ve prospěch Evropy, Německa a v rámci platných zákonů.

Opravdu pronásledovaným bychom dali azyl a snažili se je integrovat do společnosti. To jsou asi dvě procenta. Dalších 20 procent dostává dočasný pobyt. Sice nemají individuální důvody, ale z humanitárních důvodů bychom je tady nechali, protože by bylo nezodpovědné, je vrátit do daného regionu. Ale zůstává tu přes 70 procent těch, u nichž víme, že na azyl vůbec nemají nárok. Ti všichni musejí zpátky domů. Jde hlavně o lidi z Balkánu.

Jak se díváte na to, když se přirovnává někdejší a současná migrace v rámci Evropy, tedy i útěky z bývalého Československa na Západ, s nynějšími přívaly běženců z Orientu a Afriky. Je to fér?

To je další facka do tváře všem Němcům. Teď právě slavíme 25. výročí znovusjednocení a východní Němci se přirovnávají k nynější migrační vlně. To jsou nesrovnatelné věci.

Jak vy a vaše strana hodnotíte unijní snahy o prosazování kvót na přerozdělování uprchlíků v EU?

Přerozdělování uprchlíků mi přijde jako další socialistický výmysl. Tím se problém neřeší, pouze se zúřaduje. To se najednou eurobyrokrati a socialisté typu Martina Schulze (předseda Evropského parlamentu), najedou shodnou s Merkelovou. Chtějí vykazovat nějaké aktivity a zakašírovat, že jsou úplně zbyteční. Už teď je jasné, že je to absolutní nesmysl.

No řekněte sám, kam to asi tak může vést, když uprchlíci nechtějí do některých zemí, které je také nechtějí. To bude katastrofa. Chtěl bych opravdu poděkovat českým politikům, že se proti tomu postavili. A také Slovákům a Maďarům. Je třeba hájit národní zájmy a nekleknout před EU, když na ně bude dělat nátlak.

Odvážíte se nějaké prognózy, jak bude Spolková republika vypadat za půl roku, za rok, za pět let?

Nechci si představovat, jak to bude.

Přátelíte se osobně s šéfkou vaší strany Frauke Petryovou? Jak se odlišuje od Bernda Luckeho, svého předchůdce, kterého v červenci partajní sjezd nepotvrdil do předsednictva AfD a jenž poté založil novu stranu ALFA?

S Petry máme velmi příjemný, profesionální vztah. Když se bavíte s Luckem, je to jako když mluvíte s ledničkou. Tam není žádná osobní nebo lidská vibrace. Je to studený čumák. Petry je proti němu velmi lidská. Potvrzují to i členové spolkového vedení. Najednou se na zasedáních vedení smí i zasmát. Nálada v celé straně je po Luckeho odchodu hodně uvolněnější. Jistým způsobem zavládla pohoda. Petry nechává lidem velký prostor, dává jim důvěru a nechává je dělat to, co umí.

Jak jste se dostal do čela bavorské AfD?

Těžkou dennodenní prací. Jsem v AfD od jejího zrodu, angažuji se od samého začátku: vedl jsem výbor pro evropskou politiku, dělal jsem i volební kampaň do Bundestagu. V okamžiku, kdy se začalo rýsovat, že Luke chce stranu opustit a maximálně ji při tom poškodit, postavil jsem se aktivně proti a snažil se AfD zachránit.

Byl k tomu třeba velký kus odvahy, vzepřít se ještě úřadujícímu šéfovi strany, celému jeho aparátu. Celé zemské představenstvo v Bavorsku byli v té době Lukisti. Myslím, že naši členové to teď ocenili.

Necítíte nějakou vnitřní opozici, tlaky, že AfD v Bavorech vede rodilý Čech?

Naopak, je to důkaz, že všechny ty báchorky, že jsme proti cizincům, nejsou pravda.

Jistě dostáváte i takové otázky, jak to, že jste sám jako cizinec proti imigraci. Jak to vysvětlujete?

Takovou otázku kladou jen pravdoláskaři z Čech, tady v Německu to nikdo tak nevidí. V tom je snaha vám podsunout, že jste proti cizincům. Tak tomu není, AfD proti cizincům nic nemá. Ani proti imigraci. My kritizujeme vládu, ne ty uprchlíky. Strana si zvolila do svého čela cizince. Tím jasně vyvrátila všechny lži o tom, jak je nacionalistická. To pravdoláskaři nemůžou vydýchat.

Publikováno na serveru Týden.cz dne 14. října 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu