Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď Václava Klause na…


Odpověď Václava Klause na otázku serveru EuroZprávy.cz: Jaké ponaučení by si současný svět měl vzít z druhé světové války?

Rozhovory, 8. 5. 2015

Svět si žádná ponaučení brát nemůže, nedělejme stále tuto chybu. Ponaučení si mohou eventuálně brát jen jednotliví lidé, kteří ve světě žijí.

Od doby druhé světové války se na světě zrodily již nejméně dvě generace. Ta, která je předcházela, se zrodila v jejím průběhu a i ta ne všechno zažila na vlastní oči a ne všechno si pamatuje. Nevěřím, že si lidé berou ponaučení z více než 70 let staré události, navíc tak barvotiskově interpretované a tak „tvůrčím“ způsobem přepisované moderními manipulátory dějin v dnešních mediích (a školních učebnicích).

Kdyby přesto mohli být lidé schopni si nějaké ponaučení z historie – tedy nikoli z vlastního prožitku – vzít, pak by bylo úžasné, kdyby pochopili, že si s válkou není radno zahrávat. Válkychtivost, resp. v současnosti na Západě za politicky korektní považované podněcování války na Ukrajině mne však přesvědčuje, že se lidé z historie neučí.

Václav Klaus, publikováno na serveru Eurozpravy.cz dne 7. května 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu