Klaus.cz






Hlavní strana » Ekonomické texty » Nevysvětlitelné nepochopení…


Nevysvětlitelné nepochopení Ukrajiny

Ekonomické texty, 29. 4. 2015

Anders Aslund, původně švédský, dnes už spíše americký ekonom, je do jisté míry mým přítelem nebo aspoň dobrým známým. Loni ve Washingtonu editoval knihu o ekonomické transformaci devadesátých let, na které jsem se podílel. Často si navzájem posíláme články, které napíšeme. Často se potkáváme na konferencích.

V počátku devadesátých let byl jedním z poradců ruských reformátorů Gajdarovy a Jelcinovy éry, několik let v Rusku žil a našel si tam i manželku. Minulý týden mi poslal svůj článek s názvem „Co Západ dluží Ukrajině“. To mne zaujalo, neboť mne do této chvíle ani nenapadlo, že by Západ Ukrajině něco dlužil. Samozřejmě jí – podle Aslunda – dluží peníze, samozřejmě v přeneseném smyslu, protože bezprostředně jí nic nedluží. Dluží větší pomoc! To je unikátní myšlenka.

Neúspěšných zemí je na světě – zejména v Africe – mnoho. Mnozí máme pochybnosti, zda je vnější zahraniční pomoc vůbec pomocí (minimálně od přesvědčivých knih Petera Bauera v šedesátých letech nebo i nedávno Deepaka Lala, viz má recenze jeho knihy „Poverty and Progress“, Lidové noviny, 12. listopadu 2013, https://www.klaus.cz/clanky/3475), ale to je věc druhá. Ukrajině bylo od MMF a EU přislíbeno 40 miliard dolarů (rozložených na čtyři roky), což opravdu není velká částka.

Pointa je, že Anders Aslund – který nejdříve vysvětluje, že v posledních dvou čtvrtletích ukrajinská ekonomika klesla o 15 %, že hřivna ztratila polovinu své hodnoty, že inflace dosáhla 45 % (číslo za letošní březen) – argumentuje, že Ukrajina potřebuje pomoci, protože „boj Ukrajiny proti Rusku je ve své podstatě obranou základních evropských hodnot, a vlastně obranou Evropy“. A proto má Evropa platit. Ukrajinu jako nositele evropských hodnot, já nevidím. Porošenko a Jaceňuk pro mne nejsou jejich garanty ani nositeli. Opravdu si to Anders Aslund může myslet?

To je zcela zvrácené uvažování. Aslund přiznává, že na Ukrajině neproběhla potřebná postkomunistická transformace a říká, že „Ukrajina se potřebuje zbavit starého sovětského systému“. Čili musí teď, se zpožděním čtvrtstoletí, začít reformovat. Za pozitivní považuje, že „ukrajinská veřejnost v podstatě potřebě reforem rozumí a podporuje reformní úsilí současné vlády“. Bohužel žádné důkazy toho nepřináší. Nemůže, protože nejsou. To všechno je uvažování v kategorii „přání otcem myšlenky“.

Pozoruhodné je i to, že Aslund kritizuje evropské politiky za to, že Ukrajině nepomáhají ani vojensky, ani ekonomicky – když vlastně Ukrajina Evropu brání.

Článek je napsán klidným, jakoby odborným tónem a jazykem. Nevyslovené apriorní předpoklady však zamlčuje. A ty jsou – podle mého nejhlubšího přesvědčení – špatné.

Václav Klaus, publikováno v deníku Hospodářské noviny, 29. dubna 2015.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu