Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Blahopřejný dopis Václava…


Blahopřejný dopis Václava Klause R. T. Erdoğanovi ke zvolení do funkce prezidenta Turecké republiky

Dokumenty, 12. 8. 2014

V Praze dne 12. srpna 2014

Vážený pane prezidente,

dovolte mi, abych Vám poblahopřál k Vašemu zvolení prezidentem Turecké republiky.

Měl jsem v minulosti několik příležitostí se s Vámi setkat a poznat Vás jako člověka s jasnou vizí, který usiluje o to, aby Turecko bylo silnou, sebevědomou, ekonomicky úspěšnou a kulturně rozmanitou zemí, a který má zájem na stabilitě celého blízkovýchodního regionu. To, že jste uspěl v prvních přímých prezidentských volbách, navíc jako úřadující předseda vlády, dokládá, že Vás takto vnímá i většina Vašich občanů.

Dnešní Blízký východ a svět obecně stojí před mnoha vážnými výzvami. Věřím, že Vaše země a Vy osobně, vážený pane prezidente, budete hrát významnou roli při nalézání účinného řešení otázek, které se dotýkají stability celého Vašeho regionu, a přispějete tak k tomu, aby zde žijící národy vyřešily problémy samy, bez necitlivých zásahů z vnějšku.

Turecko vnímám nejen jako ostrov stability, ale i prosperity. Ekonomický rozvoj, jakého Vaše země v posledních letech dosahuje, je obdivuhodný a ostře kontrastuje se situací v Evropě, a bohužel i u nás. Vztahům mezi oběma našimi zeměmi jsem vždy přikládal velký význam. Vzpomínám v této souvislosti na svou oficiální státní návštěvu Turecka před dvěma lety, při které mě doprovázela historicky největší delegace podnikatelů. I po svém odchodu z prezidentského úřadu dál pozorně sleduji situaci ve Vaší zemi i vzájemné česko-turecké vztahy. Budu se i nadále v rámci nyní již omezenějších možností snažit, aby tyto vztahy neztratily ze své dynamiky.

Vážený pane prezidente, přeji Vám pevné zdraví, trpělivost a hodně úspěchů při výkonu prezidentského úřadu. Věřím, že bude někdy brzy příležitost se opět setkat.

S přátelským pozdravem

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu