Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi Václava Klause v…


Odpovědi Václava Klause v sobotu 10. srpna 2013 na otázky médií ohledně krize ODS a předčasných voleb

Rozhovory, 12. 8. 2013

Pane prezidente, myslíte si, že je ODS v krizi a že potřebuje zachránit? Respektive, kdo by ji měl zachránit?

ODS v krizi určitě je. Když jsem si včera přečetl všechny naše deníky, na každé titulní stránce byl nadpis: „ODS je na dně“. Mám strach, že tomu tak bohužel je, a protože je ODS moje „dítě“, nejsem z toho radostný.

Beze změny lidí a jejich chování a bez fundamentální změny, která ovšem není pouze takovou změnou, že se napíše o kousek lepší či jiný ideový nebo volební program, se nic dosáhnout nedá.

V jistou chvíli se mi zdálo, že nějaká naděje je, ale když jsem viděl kroky ODS v posledních hodinách a dnech, vylučování ze strany a výroky některých představitelů, primárně paní Němcové, pochopil jsem, že moje angažmá v této straně v dnešní době nepřichází v úvahu.

Máte pocit, že někdo z lídrů parlamentních stran by si zasloužil být premiérem?

Vůbec by mě nenapadlo tuto otázku si klást. Rozumím tomu tak, že po té tragické události, která se stala v červnu letošního roku, jsou jedinou šancí volby. Jedině ty mohou nově rozdat karty. Musí se vynořit nové osobnosti, které chtějí být lídry svých stran a které mají sílu něco udělat.

Když vidím naše politické strany, myslím, že si to každá z nich musí uvnitř sebe ještě vyřešit. Na rozdíl od některých jiných, kteří si myslí, že musí být předčasné volby strašně rychle, se proto domnívám, že by bylo nejlepší, kdyby vládla nějaká rozumně se chovající úřednická vláda a kdyby ty volby byly až normálně v květnu příštího roku.

Václav Klaus, Pec pod Sněžkou - Velká Úpa, 10. srpna 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu