Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Jiří Kolář: Události v České…


Jiří Kolář: Události v České republice z mého pohledu

Jinýma očima, 12. 8. 2013

Mám dojem, že jsme se v čase vrátili zpět do doby Gottwaldovy. Ta "akce" 400 zakuklených těžkooděnců při zatýkání lidí, jimž byla nasazována pouta na ruce v jednu hodinu po půlnoci i na předsednictvu vlády, tuto nechvalnou dobu připomíná.

Pro srovnání uvedu událost z roku 1957, když Gottwald byl již po smrti. Přijela pro mne STB, když jsem začal orat na vlastním poli (o tom se teď nechci rozepisovat). Přijela ve dne, ne v noci, nenasadili mi pouta na ruce, nebyli to zakuklení těžkooděnci (pistole jistě měli), bez beranidla a byli tři: šofér, zatýkající a svědek, takže jich nebylo 12.

Tři poslanci a sekretářka premiéra a další byli zatčeni teatrálním způsobem pro podezření z úplatkářství. To byl důvod k odstoupení premiéra, a tím padla i vláda. Po měsíci stráveném ve vězení byli propuštěni na základě rozhodnutí nejvyššího soudu. Byli uvězněni neprávem, neboť se na ně vztahuje poslanecká imunita, jak bylo uvedeno v rozhodnutí. V civilizovaném světě by úplně stačilo předvolání k výslechu. Státní zástupce prohlašuje, že přesto bude stíhání pokračovat. V televizi se donekonečna diskutuje, jestli se na jejich činy vztahuje poslanecká imunita, nebo ne.

Vrátím se opět popisem události do Prvé republiky. Antonín Švehla, dlouholetý předseda koaliční vlády, se snažil ve vládě prosadit důležitý zákon v zájmu republiky. Prodlužoval zasedání vlády do večerních, až nočních hodin. Pány ministry častoval čajem, záchody zamkl, klíče schoval s vysvětlením, že je asi odnesla uklízečka, což sdělil ministrům, když cítili potřebu si ulevit. Ministři v "tísni" zákon podepsali. Dnes by byl Antonín Švehla obviněn z korupce, vydírání atd.

Musím se opakovat. Demokracie je diskuze. Nelze diskutovat do nekonečna, proto demokracie je také umění dohodnout se. Dohadování není třeba v diktatuře, nebo v absolutistické monarchii, neboť tam rozhoduje jedinec, i když je to třeba šílenec nebo debil.

Ty trafiky, jak se označují posty ve státních podnicích, jež dostali tři poslanci za to, že se vzdali poslaneckého mandátu, neboť nechtěli hlasovat pro zákon (úsporný balíček), který chtěl premiér prosadit (a spojil to s pokračováním vlády), nemůže být úplatkem, ani trestným činem. Premiér tím žádný prospěch nezískal, ani poslanci, neboť si platově nepolepšili. Byla to politická dohoda, která bývá součástí vládnutí všude ve světě, i u nás, neboť bez dohod nelze vládnout. To by i sestavování koaliční vlády bylo korupcí, neboť programové prohlášení je výsledek politických dohod se vzájemnými ústupky.

Nezastaví-li se řádění těchto jedinců, je vážně ohroženo demokratické vládnutí v naší republice. Vmysleme se v pocity těch zatčených. Těžkooděnci v kuklách zatýkají v noci, poutají ruce jako zločincům (budu oběšen?).

U psychicky slabších jedinců to může mít dlouhodobé, nebo i trvalé následky. Po měsíci jsou propuštěni na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ihned se ozvaly hlasy, že to je rozhodnutí nesprávné, i když titíž lidé rozhodnutí jiného soudu dožadovali dodržovat, když rozhodl tak, jak oni prosazovali.

Máme vládu úřednicko-zemanovskou. Je dobře, že nás zbavila K. Schwarzenberga a Kalouska, ale dosadila nám Fischera, který tak zázračně, rychle, podezřele splatil dluhy z prezidentské kampaně. Vzpomínám na jeho výrok z této kampaně: "Byl jsem v KSČ z důvodu kariery." Tento člověk, který pro karieru udělá všechno, se stane strážcem státní kasy! V nové prezidentské vládě M. Benešová, ministryně spravedlnosti, souhlasí s řáděním státního zástupce Ivo Ištvána. Takže od této vlády asi nápravu nemůžeme očekávat.

Prezident Miloš Zeman se suverénně ujal prezidentského úřadu. Jsem rád, že zabránil K. Schwarzenbergovi stát se prezidentem. V první volbě jsem volil Janu Bobošíkovou, ve druhém kole Zemana. Někteří voliči říkali, že Zemana volili jako menší zlo. Teď jsem se dověděl, že plně stojí za tím, který rozpoutal to hrůzostrašné zatýkání - za olomouckým státním zástupcem. Tak jsem si uvědomil, že bylo pravdou, že menší zlo je volit M. Zemana.

Olomoucký státní zástupce a všichni ti, co se podíleli na tomto hrůzném počínání, by měli být okamžitě zbaveni úřadu. Ty "manévry" se čtyřmi sty těžkooděnci, jež měly prý být vedeny hlavně proti kmotrům-  a žádní kmotři nebyli ani zatčeni, ani obviněni, se jeví jako monstrózní divadlo, které přináší chaos - anarchii. Ti aktéři by měli být postaveni před soud a měli by zaplatit veškeré náklady.

Přemýšlím, kdo za tím řáděním stojí - rozvrátit, znemožnit demokracii. V Rakousku royalisté jdou do voleb s programem znovunastolení Habsburků. K. Schwarzenberg se holedbá: ODS je v troskách, jsme jediná pravicová strana, která "hájí" demokracii.

Domnívám se, že něco podobného, co se v současnosti děje v České republice, by se za prezidenta Václava Klause nemohlo stát. Prezident Václav Klaus byl jakýmsi pevným středobodem, který udržoval právní jistotu v parlamentní demokracii, která spočívá na rozdělení moci zákonodárné, vládní a soudní.

Před druhým kolem prezidentských voleb Jana Bobošíková prohlásila: "Budeme muset povolat do zbraně Václava Klause!"

Jiří Kolář, Zbenice

Publikováno v Příbramském deníku

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu