Klaus.cz






Hlavní strana » Komentáře IVK » Polemika IVK č. 5 -…


Polemika IVK č. 5 - Nehoráznosti Václava Žáka

Komentáře IVK, 11. 7. 2013

Právo uveřejnilo ve středu 10. července neuvěřitelný článek Václava Žáka „Klausova privatizace před soudem“, v němž se autor - na počátku 90. let přední politik Občanského hnutí - snaží v kauze Mostecké uhelné nalézt klacek na nenáviděného Václava Klause, s nímž on a jeho druhové z Občanského hnutí před více než dvaceti lety prohráli politický střet o transformaci naší ekonomiky i společnosti.

Za všechno podle Žáka může Klaus, i když, jak sám autor píše, prodej akcií MUS v držení obcí managementu MUS organizoval sociálně demokratický starosta a poslanec Josef Hojdar a státní podíl mu odprodala Zemanova vláda. Může za to Klaus a basta, protože prý chtěl rychle privatizovat. A najatí manažeři prý podvedli hlavního vlastníka, jímž byl stát. Ergo, Klausova privatizace byla špatná.

Dění kolem MUS však vede k závěru zcela opačnému - potvrzuje nezbytnost rychlé a úplné privatizace, jíž Václav Klaus prosazoval. V Mostecké uhelné k úplné privatizaci nedošlo, stát si tam ponechal příliš velký podíl, a tak mohl vzniknout dnešní podivný spor, který řeší švýcarský soud.

Z informací, které o kauze z médií máme, se zdá, že ve firmě proběhla spontánní privatizace do rukou managementu. To byl vývoj, jehož se právě Václav Klaus ve státních firmách obával, nevěřil ve schopnosti státu mu zabránit, a proto trval na rychlé a úplné privatizaci.

Při tom musel bojovat s představami, jejichž zastáncem byl právě někdejší politik pan Žák a řada jeho ideových spojenců, kteří tvrdili, že nikoliv soukromý vlastník, ale jimi ovládaný stát bude schopen po dlouhou dobu ovládat managementy státních firem, podniky řídit, restrukturalizovat je a popřípadě v omezené míře privatizovat. Klaus tomu nevěřil a kauza MUS mu dává za pravdu. Platí to obecně – firmy, které zůstaly pod vlivem státu, prosperují jen výjimečně a na skandály je v nich zaděláno permanentně. Příklady vidíme na stránkách novin denně.

V kauze Mostecké uhelné můžeme sledovat spory o to, zda důlní společnost byla za zády státu managementem „zprivatizována“ eticky či neeticky, zda to byl či nebyl trestný čin, zda stát či kdokoliv jiný utrpěl či neutrpěl škodu. To snad zodpoví švýcarský soud. Podstatné však je, že mostecké doly jsou dnes jako firma dlouhodobě úspěšné, ziskové a prosperující. Privatizace, jako metoda řešení tehdy fatálních problémů socialistických podniků, byla správná. Václav Klaus měl pravdu.

O tom, zda v konkrétním případu MUS selhaly pozdější vlády, management dolů či justice, se přít můžeme. Musíme však mít zájem o podstatu problému, nikoliv se snažit - jako Václav Žák - bez ohledu na fakta především pomlouvat svého někdejšího úspěšnějšího politického soupeře.

Jiří Weigl, Institut Václava Klause, 11. července 2013

Publikováno v deníku Právo dne 11. července 2013.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu