Klaus.cz






Hlavní strana » Dokumenty » Odpověď Václava Klause na…


Odpověď Václava Klause na dopis pana Jana Milaty, studenta na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy

Dokumenty, 28. 5. 2013

V Praze dne 28. května 2013

Vážený pane,

děkuji za Váš zajímavý dopis. Je v něm spousta témat a nejsem schopen na ně detailně reagovat. Budu rád, budete-li sledovat mé a naše texty publikované na webu www.klaus.cz a www.institutvk.cz a že se budete zúčastňovat některých akcí, které náš Institut pořádá i pro veřejnost. Poslední byl seminář o Margaret Thatcherové.

Říkáte, že je vždy lepší demokratická vláda keynesiánců než krvavá diktatura zaštítěná pravicovou ideologií. Asi ano, ale nevím, jakou krvavou diktaturu máte na mysli. Jestli Chile za Pinocheta, tak i to je trošku složitější, neboť to byla reakce na dost krvavou předcházející komunistickou diktaturu. Ale to není dnešním tématem ve světě, ve kterém žijeme, v Evropě. V Evropě je variantou post-demokratická, vysoce intervencionistická, svobodu pošlapávající, dnešní EU vláda a skutečně svobodná společnost. To je téma k jakékoliv vážné diskusi.

Univerzity by neměly být plně tržní, ale vysokoškolské vzdělání je dobrovolnou investicí jednotlivce, kterou žádná vláda (přesněji řečeno sousedé, spolupracovníci či příbuzní tohoto jednotlivce) nemá povinnost platit. A že by dnešní naše univerzity vyučovaly „národní dědictví“, toho si nejsem vědom.

Asi máte pravdu, že „jednotná fronta nepřátel svobody a demokracie naštěstí neexistuje“, ale i když mají všichni jiné motivy, svobodu a demokracii často potlačují společně, aniž si to uvědomují. A to je hrozivé nebezpečí současnosti.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu