Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro slovenskou tiskovou agenturu TASR

Rozhovory, 25. 2. 2013

V tomto roku si pripomíname 20.výročie vzniku Českej a Slovenskej republiky. Ako sa počas tohto obdobia zmenili oba štáty?

Na straně jedné oba zůstaly samy sebou, což je určitě dobře. A mělo to tak být. Rozdělení československé federace k tomu určitě pozitivně přispělo, jakkoli tomu na počátku mnozí nevěřili. Přesto je třeba říci, a já to neříkám s žádným smutkem, že se oba státy vyvíjejí v nemalé míře odlišným způsobem. Schopnost a ochota zorganizovat televizní soutěž Česko Slovensko má talent s tímto mým pocitem není v rozporu.

Slovensko v čase rozdelenia federácie ekonomicky zaostávala za Českou republikou. Darí sa mu dobiehať svojho suseda?

Ekonomický růst Slovenska byl v uplynulém dvacetiletém období evidentně rychlejší než v České republice – zhruba dvojnásobný. To jsem Slovensku vždycky přál a přeji mu to i nyní. Což samozřejmě vůbec neznamená, že bych byl spokojen s tím, jak probíhá ekonomický vývoj u nás.

Ste známy kritik spoločnej meny euro. Ako vnímate fakt, že Slovensko túto menu prijalo. Bol to dobrý krok podľa vás?

Jednou věcí je to, je-li euro jako společná evropská měna přínosem pro Evropu jako celek. O tom, že nikoliv, jsem stoprocentně přesvědčen. Vývoj evropské ekonomiky v posledních zhruba pěti letech to ukazuje více než jasně. Druhou věcí je přínos eura pro jednotlivé země a to už tak jasné není. Některé země na přijetí eura vydělaly, jiné nikoliv. Ač je to v médiích a v pocitech lidí interpretováno většinou úplně opačně, vydělaly země evropského severu, zejména Německo a prodělaly země evropského jihu, které jsou ekonomicky slabší, které vstoupily do eurozóny s nadhodnoceným měnovým kurzem a které mají zcela neúnosnou a neudržitelnou sociální politiku, která vůbec neodpovídá jejich ekonomickým možnostem.

Kde se v tomto pohledu (a to jsem to vyjádřil velmi zkratkovitě) nachází Slovensko, nechci příliš suverénně hodnotit. Vaše ekonomika úspěšně roste, ale deficit státního rozpočtu je vysoký a i míra nezaměstnanosti příznivá není. Je-li správné číslo míry nezaměstnanosti v prosinci 2012 14,4 %, pak musím říci, že je to pro nás číslo téměř nepředstavitelné.

Ako sa zmenili česko-slovenské vzťahy počas posledného desaťročia, keď ste boli v prezidentskom úrade. Sme si napriek tomu, že máme dva štáty, bližší alebo nie?

Když k tomu přidáme mou „rozlučkovou“ návštěvu Bratislavy v posledních dnech února 2012, byl jsem za těchto deset let na Slovensku 13krát. Prezident Gašparovič byl u nás 12krát. Mnohokrát jsme se navíc potkávali na nejrůznějších mezinárodních akcích. Věřím, že jsme oba přispěli k tomu, že jsou naše vztahy tak dobré, jaké skutečně jsou.

Česko a Slovensko rokuje o viacerých spoločných projektoch napríklad v rámci obrany, funguje povedzme spoločný trh s elektrickou energiou. Je to cesta do budúcnosti, aby sa obe krajiny spájali pri výhodných projektoch?

Určitě je lepší nacházet společné projekty, které mohou obohatit obě země, než abychom pouze pronášeli slavnostní projevy při nejrůznějších událostech a poklepávali se při tom na ramenou. 

V politike ste od prosince 1989. Patríte v rámci Česka a Slovenska k najdhšie slúžiacim politikom. Čo z tohto pohľadu považujete za Váš najväčší úspech?

Největší úspěch bylo to, co jsme udělali ještě ve společném státě v letech 1990 – 1992. Tehdy se provedly – a to si troufám říci, že jsem to zásadně ovlivnil – základní nezbytné kroky radikální ekonomické transformace, která zrušila komunistickou ekonomiku a převedla nás k ekonomice tržní. Tento krok jsme udělali s menšími náklady, měřeno tempem ekonomického růstu a mírou inflace, než kterákoli jiná postkomunistická země. To byl riskantní okamžik a ten jsme zvládli.

Kam budú Vaše kroky smerovať po skončení funkčného obdobia v prezidenskom paláci? Čím sa budete zaoberať?

Založil jsem – nikoli zcela na zelené louce, protože už od roku 1999 funguje mnou řízené Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) – novou instituci nazvanou Institut Václava Klause (IVK), která bude klasickým „think-tankem“. Ten se bude zabývat politicko-ekonomicko-sociálními tématy. Současně budu spolupracovníkem významného amerického CATO Institute, kam hned po inauguraci nového českého prezidenta 8. března odlétám.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky, 25. února 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu