Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro deník Právo o prezidentské volbě

Rozhovory, 14. 1. 2013

Jaké je vaše hodnocení výsledků voleb?

Jako prezident, kterému jde o to, aby Česká republika byla reprezentována, jsem rád, že byli zvoleni politici. Jeden je bývalým předsedou vlády, druhý ministrem zahraničí, jsem spokojen, že jsme se nedočkali nějakých exotických voleb. Za druhé bylo zřejmé, že přímá volba je do značné míry otázkou moci médií, poslední týden to velmi jasně demonstroval. Já bych si moc přál, aby kampaň před druhým kolem byla férová a každý z voličů přemýšlel svým rozumem. A za třetí byly tyto volby největším debaklem pravice vůbec v postkomunistické historii naší země. Tím hodně trpím. Je třeba s tím něco udělat. Jestli pan Schwarzenberg prohlásil, že jsem o něm řekl, že je levičák, já si to nepamatuju. Ale když to říká, tak je to asi pravda…

Čemu přičítáte takový neúspěch kandidáta ODS Přemysla Sobotky?

Byla to strašlivá prohra ODS, vyhrála dominantně levice. Jsem z toho smutný. ODS tyto volby zásadním způsobem podcenila. A jestli někdo z nich bude říkat, že to udělali schválně nebo že těmto volbám nepřikládají tak velký význam, myslím, že to není pravda. I proto, že se zúčastnilo více voličů než v jiných volbách.

Může být i tento výsledek impulzem pro vás, abyste se po skončení vašeho prezidentského mandátu ve straně více angažoval?

Nespekulujme, ale ten výsledek je skutečně špatný. Jestli nechal všechny chladným výsledek krajských voleb před několika měsíci, tohle je druhá věc v řadě, ze které by mělo něco vyplynout.

Podle některých komentátorů se pod výsledek voleb výrazně podepsala i vámi vyhlášená amnestie.

Ať nikdo nehraje takové hrátky. Až horké hlavy vychladnou, pochopí se, že šlo o racionální, správný a promyšlený krok. Odešlo řádově 6000 vězňů. A jestli někdo říká, že přibude lidí trestaných na ulici, není to pravda. Já si ověřoval na ministerstvu spravedlnosti, že na možnost vejít do věznic čeká v této chvíli 6198 lidí, až se místo uvolní. Tahle amnestie umožní, aby se ti, kteří do věznic patří, do nich dostali.

Budete voličům dávat nějaké doporučení pro druhé kolo?

To by bylo od prezidenta nefér. Já byl velmi tichý i v té debatě, jestli přímá nebo nepřímá volba, protože jsem si myslel, že není na mně, abych k tomu něco siláckého říkal.

Jaroslav Švehla, Právo, 14. ledna 2013

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu