Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident předal Zlatou…


Prezident předal Zlatou plaketu Vojtěchu Jasnému

Tisková sdělení, 8. 11. 2012

Prezident republiky Václav Klaus přijal ve čtvrtek dne 8. listopadu 2012 na Pražském hradě známého českého scénáristu a režiséra Vojtěcha Jasného a předal mu Zlatou plaketu, kterou mu před dvěma lety udělil u příležitosti jeho významného životního jubilea.

Dopis prezidenta republiky Vojtěchu Jasnému k udělení Zlaté plakety

V Praze dne 26. listopadu 2010

Vážený mistře,

jsem rád, že Vám mohu u příležitosti Vašeho krásného životního jubilea udělit Zlatou plaketu prezidenta republiky. Toto osobní ocenění jsem se rozhodl věnovat osobnostem, které nejen vynikly ve svém oboru, ale jejichž přínos je známý a uznávaný v celé naší společnosti a navíc oslovil a obohatil i mne osobně. Všechny tyto charakteristiky k Vám bezpochyby dokonale patří.

Váš mimořádný přínos k českému kulturnímu životu v uplynulých šedesáti letech je zcela výjimečný. Vedle své dokumentární tvorby patříte k nejvýznamnějším představitelům Českého filmu. Vaše filmy Až přijde kocour, Česká rapsodie, ale především legendární Všichni dobří rodáci a řada dalších patří mezi trvalé hodnoty. I když jste musel ze známých důvodů odejít do emigrace, ani ve světě se Vaše umění neztratilo. Nejen filmy, ale také Vaše pedagogická práce zanechaly výraznou stopu velké osobnosti světové kinematografie v mnoha dalších generacích.

Přijměte proto, udělení  Zlaté plakety prezidenta republiky především jako výraz poděkování. Nejen mého osobního, ale zástupně i celé české kulturní veřejnosti. Přeji Vám do dalších mnoha let co nejpevnější zdraví, inspiraci a pocit uspokojení ze své práce.

Vím, že v současné chvíli nejste v České republice. Zasílám Vám proto tento dopis na Vaši adresu ve Spojených státech. Budu velmi rád, až opět přijedete do vlasti, pozvat vás na Pražský hrad a Zlatou plaketu Vám osobně předat.

Václav Klaus

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu