Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Blbá nálada uvnitř ODS?


Blbá nálada uvnitř ODS?

Jinýma očima, 28. 6. 2002

Pokud se mnozí lidé v ODS budou chovat nadále tak zbaběle a ustrašeně, papouškovat kritiku vlastních nepřátel a odepisovat Václava Klause, tak už tam fakt asi budu muset vstoupit.

ODS ve volbách uspěla v mezích možností dobře. Pokud nepočítáme komunisty (a já věřím, že naši oponenti snad s nimi opravdu nepočítají, nebo ano?), pak je na tom ODS lépe než před volbami. Tehdy měli její oponenti v parlamentu 113 křesel a vládu stejně nesestavili. Nyní jich mají jen 101.

Pokud by kampaň ODS byla tak špatná, volili by pravicoví voliči jiné napravo se řadící strany. To se ale nestalo, skoro všichni voliči, kteří chtěli volit doprava, volili ODS. Teorie, podle které mezi nevoliči bylo více pravicově orientovaných než levičáků, je z prstu vycucaná. Všechny průzkumy dokazují, že tomu bylo vždy obráceně. S vyšším procentem volební účasti by k urnám přišlo ještě více systémem frustrovaných a negativně naladěných levičáků a radikálů. Pravičáků prostě víc v této zemi v tuto chvíli není.

To opravdu stačí tak málo, aby se někteří členové vedení ODS tak rozklepali? Stačí pár komentářů notorických dobrovolných hrobařů ODS a už budeme přejímat jejich názory na politiku a kampaň ODS a na předsedu Klause jakbysmet? To nemáme názory vlastní?

Pamatuje někdo, jak to bylo s Margaret Thatcherovou? Nadávky do arogantní antievropanky bez sociálního cítění ustála, pokud šly od levičáků v médiích, mezi intelektuály a politickými oponenty. Když tyto nadávky a argumenty začali ze strachu o své prebendy přejímat její vlastní kolegové, naštvala se a zabalila to. No, a co si pak počala omlazená strana plná nových tváří a mladé krve? Už se nikdy nevzpamatovala a vyklidila cestu Blairovým socialistům.

To chceme? Ne. Chtějí to ti, co šli ODS pět let po krku. Říkali, že jejich "pravda a láska" vyhraje nad ODS na celé čáře. Nestalo se. Tak se alespoň snaží převyprávět výsledky voleb. A ještě se přitom tváří, jak to s ODS myslí dobře a jak by měla ve vlastním zájmu poslouchat jejich rady.

Jestli jim to členové a vedení ODS budou tak lacino baštit, budou muset příznivci jít do toho. Přece si nenechají zmrzačit jedinou stranu, kterou jsou ochotni volit. Pryč s blbou náladou!

Ladislav Jakl, MF Dnes, 28.6.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu