Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisky z amerického…


Zápisky z amerického severozápadu č. 4

Články a eseje, 3. 10. 2008

Opouštíme velmi hezký a přátelský Seattle, kde po krásném slunečném dni nastává – údajně zcela standardní a obvyklé – deštivé počasí. Ze sousedství Kanady se najednou přesouváme do blízkosti Mexika a i v letadle pilot mluví k cestujícím jak anglicky, tak španělsky. Letíme do arizonského Phoenixu a připravujeme se na teplotní šok. V Seattlu je dnes 62°Fahrenheita  (asi 17°C) a ve Phoenixu 102°F (to je 39°C) – rozdíl je neuvěřitelných 22°C. Přesto hodlám toto masivní oteplení přežít, i když někteří alarmisté globálního oteplování vidí vzestup průměrné globální teploty za posledních 100 let o 0,74°C jako katastrofickou událost. 

Včera jsem zapomněl napsat, že laudacio – neboli řeč obhajující, proč jsem si zasloužil onu Columbia Award – přednesl Charles Simonyi, Maďar, který v šedesátých letech jako sedmnáctiletý opustil komunistické Maďarsko a velmi rychle se stal jedním z nejbližších spolupracovníků Billa Gatese v Microsoftu. Byl dokonce jedním z hlavních konstruktérů Wordu a Excelu. Vydělal si přitom dost peněz, takže mohl být v únoru 2007 jedním z prvních soukromníků, kteří si mohli dovolit turistický výlet do vesmíru. Líčil mi to velmi barvitě a hlavně mi říkal, že se v dubnu 2009 znovu vydá do Bajkonuru na svou druhou vesmírnou cestu.

Arizona je nejen přírodou, ale i politicky úplně něco jiného než státy Oregon nebo Washington. Je to bašta republikánské strany. Senátorem za Arizonu je už více než 20 let John McCain, který v roce 1987 vystřídal známého Barryho Goldwatera. Arizona je vyprahlá, suchá poušť s různobarevným pískem, palmami a obrovskými kaktusy a samozřejmě s Grand Canyonem. A vedrem. Je to nejteplejší stát USA. V debatě o tom, je-li v USA ještě něco k privatizaci, mi řekli, že jen 15% z celkové plochy Arizony je v soukromém vlastnictví – zbytek tvoří veřejné lesy, parky a přírodní rezervace. Z toho vidím, že mám o Americe po desítkách návštěv stále ještě nemalé neznalosti.

V jeden a půl milionovém Phoenixu (který má Prahu jako jedno ze svých sesterských měst) je po většinu dní v roce teplota kolem 35°C. Byl jsem tu už dvakrát a vždy bylo k zalknutí. Dnes tomu není jinak. Koupání v hotelovém bazénu je moc pěkné, když si člověk uvědomí, že je počátek října. Kolem tohoto velkého města jsou hnědé skály, které by mohly být v nějakém westernu.

Na pěkně navštívené večerní akci dostávám Cenu svobody Barryho Goldwatera, který byl jako prezidentský kandidát v roce 1964 (prohrál s Lyndonem Johnsonem) proslulý svým velmi ostrým protikomunistickým postojem a svou neochvějnou obhajobou volného trhu.

Finanční krize pokračuje. Rozhlasoví televizní komentátoři vážným hlasem oznamují, že kurzy akcií opět spadly – o více než 400 bodů.

Václav Klaus, 2. října 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu