Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident přijal Mirka…


Prezident přijal Mirka Topolánka

Tisková sdělení, 15. 11. 2006


Prezident republiky Václav Klaus dnes na Pražském hradě přijal Mirka Topolánka, předsedu vlády České republiky.

Po jednání prezident republiky na tiskové konferenci řekl:

Dostal jsem dnes od Mirka Topolánka již druhou „mezizprávu“. Ta první byla 11. srpna 2006 a byla to mezizpráva poněkud jiného typu. Tehdy byl pouze pověřen vyjednáváním o vládě, teď už je to mezizpráva jmenovaného premiéra. Jádrem našeho rozhovoru proto nebyla zpráva o vyjednávání, ale zpráva o sestavování vlády.

Ptal jsem se pana premiéra, jaký bude půdorys řešení vládní sestavy z hlediska zúčastněných politických stran, jaké bude personální složení vlády, jaký bude časový mandát vlády, eventuálně, jestli bude existovat vazba na trvalé dořešení personálního obsazení Poslanecké sněmovny.

Vnímám obtížnost úkolu premiéra Topolánka nalézt po více než 5 měsících řešení a jsem rád, že jeho úsilí nabralo v posledních dnech určitý směr a že dosáhlo zárodků určitých výsledků, které ale v žádném případě nebudu v této chvíli ani veřejně oznamovat, ani komentovat.

Jakkoli vím, že je základním úkolem nenechat situaci usnout, rozumím tomu, že premiér Topolánek chce získat od víkendového kongresu své politické strany silnější mandát. Proto čekám, že bezprostředně po kongresu dojde k dalším krokům a že další zpráva, kterou od něho dostanu, už bude daleko konkrétnější.

V Praze dne 15. listopadu 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu