Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky na vzpomínkové akci u Hlávkovy koleje

Projevy a vystoupení, 17. 11. 2011

Vážení přítomní, dámy a pánové,

17. listopad se stal jedním ze státních svátků České republiky právem. Den s tímto datem v naší novodobé historii dvakrát znamenal předěl ve vývoji naší země.

Mnozí si ještě dobře vzpomínáme na studentskou demonstraci, kterou byl před 20 lety odstartován pád komunistického režimu. Toto studentské shromáždění se – tak jako my dnes – sešlo, aby uctilo památku obětí jiného 17. listopadu, památku českých vysokoškoláků, kteří se před 72 lety odvážili veřejně vyjádřit svůj nesouhlas s okupací naší vlasti nacistickým Německem a svou oddanost ideálům svobody a demokracie, na nichž byla založena první Československá republika. Pamětníků tohoto dne je už daleko méně. Další rozdíl je v tom, že v roce 1989 už byl komunismus v koncích a ke zhroucení mu stačil malý náraz, v roce 1939 byl nacismus na vrcholu svých sil. Proto i následky byly odlišné.

17. listopad 1939, symbolizovaný smrtí studenta Jana Opletala, popravou 9 představitelů českých studentských organizací, odvlečením stovek studentů do koncentračních táborů a následným uzavřením českých vysokých škol ukázal záměry německých okupantů zcela otevřeně.

Nacisté správně pochopili, že pro porobení našeho národa je překážkou česká inteligence, která byla tehdy – asi více než dnes – strážcem naší národní suverenity, svobody a demokracie, a která uchovávala a aktivně šířila odkaz Masarykovy republiky. Právě proto směřoval první velký úder nacistického teroru proti ní.

Tyto represe však narůstající odboj proti okupantům nezastavily. Neklidná situace v Protektorátu Čechy a Morava si nakonec vynutila dosadit do funkce zastupujícího říšského protektora samotného šéfa nacistického bezpečnostního aparátu Reinharda Heydricha. Teprve jeho příchodem započala nejtragičtější fáze okupace naší země.

Ohlas osudu českých studentů ve světě byl velký. Již v roce 1941, tedy po uplynutí dvou let, byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. Tím se tento den stal symbolem odporu studentů proti teroru a nesvobodě všeho druhu. Toto poselství z něj nedokázalo vymazat ani 40 let zneužívání tohoto svátku totalitním komunistickým režimem. Toto datum se i v roce 1989 stalo apelem, který uvolnil stavidla nespokojenosti s komunistickou totalitou a přispěl k jejímu rozpadu.

Ze všech těchto důvodů má u nás smrt Jana Opletala a události obou 17. listopadů nadčasový význam. Připomínají nám ideály svobody a demokracie, na nichž stojí naše moderní státnost, připomínají nám ty, kteří za ně položili své životy. Je naší povinností předat toto poselství i těm generacím, které se narodily již ve svobodě a tvrdými zkouškami minulosti neprošly. Jen tak si můžeme naši svobodu uchovat.

Václav Klaus, před budovou Hlávkovy koleje, Praha, 17. listopadu 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu