Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta na otázky…


Odpovědi prezidenta na otázky rakouské agentury APA před cestou do Alpbachu: o krizi eura

Rozhovory, 23. 8. 2011

APA: Cítíte, že Vám množící se potíže eura dávají za pravdu ve Vaší dlouholeté kritice integračního modelu EU („říkal jsem to“)? Máte nějaké pragmatické řešení pokud jde o euro (např. sjednocení státních financí/eurobondů, menší měnová unie) nebo je potřeba zásadní změna směru „zpět ke starým měnám“, příp. decentralizace?

VK: Na jedné straně mi bylo (jak říkáte) dáno za pravdu, nicméně, musím trvat na tom, že jsem to věděl. Dnešní vývoj v Evropě pro mne není žádným překvapením. Tento experiment (zavedení jednotné měny pro 17 různých zemí bylo experimentem) musel dopadnout tak, jak dnes vidíme. Na druhé straně tím nadšen nejsem, neboť jsem – stejně jako miliony jiných Evropanů – také jednou z jeho obětí. Není pochyb o tom, že náklady tohoto experimentu budou velmi vysoké a že jsou velmi vysoké již dnes.

Nejpragmatičtější řešení je vždy, ve všech případech, to, které směřuje k samotné podstatě problému. Důvodem dnešního problému je enormní heterogenita zemí, které se nacházejí ve svěrací kazajce jedné měny. Tuto heterogenitu lze odstranit buď snížením počtu zemí, které se na tomto experimentu podílejí, nebo brutální homogenizací těchto zemí. Jakožto demokrat jsem pro první variantu.

APA: Česká republika se v roce 2004 zavázala, že vstoupí do měnové unie. Je ale dnes euro pro Českou republiku, resp. pro její občany atraktivní? Nebo ještě obecněji – je euro pro tzv. nové členské země (pro ty, které ho ještě nemají) atraktivní?

VK: Závazek České republiky z r. 2004 přistoupit k euru není naštěstí vázán žádnými lhůtami. To nám dává čas k přemýšlení. U nás dnes – a to není pouze moje stanovisko, ale také stanovisko české vlády a (což je nejdůležitější) i převážné většiny občanů ČR – není přistoupení k euru žádným aktuálním tématem. Pokud jde o další „nové“ členské země, nechci hovořit jejich jménem. Každá země se jistě rozhodne sama.

22. srpna 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu