Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpovědi prezidenta na otázky…


Odpovědi prezidenta na otázky médií po oznámení dohody mezi stranami vládní koalice ze dne 19. 4. 2011

Rozhovory, 19. 4. 2011

Jak hodnotíte výsledky nočního jednání trojkoalice?

Za prvé jsem velmi rád, že došlo k nějaké dohodě. Volal jsem po ní a tvrdě tlačil všechny zúčastněné strany, aby se dohodly. Během víkendu už jsem měl avízo, že se dohodnou, takže jsem velmi rád. Jsem ale strašlivě nerad, že lidé, kteří celou tuto akci rozpoutali, se opět snaží předvést svoji neradost a vztek, že se strany vůbec dohodly, a znova dohodu rozbíjejí.

Které lidi tím máte na mysli?

Jsem nesmírně pobouřen tím, co se odehrává se jménem Bureš - ředitelem bezpečnostního odboru na Pražském hradě. Spekulace o tom, že jsme snad navrhovali nebo protlačovali tohoto kandidáta, jsou neuvěřitelné, darebné a zlé. Zlobí mě média, která to dělají. Ale druhá věc je, že jde o cílený pokus takové té tluchořovské kliky ODS a dalších seskupení znovu rozbít to, co bylo dohodnuto, protože nejsou plně uspokojeni s touto dohodou.

Nikdo přede mnou nevyslovil slovo Bureš jako potencionálního kandidáta na ministra vnitra. Nikoho z nás by to ani nenapadlo. Stejně tak úvaha, že bychom před třemi lety přijali pana Bureše na Hrad na doporučení pana Bárty, je neuvěřitelná. Říkám zodpovědně a pana Bárty se tím nechci dotknout, před třemi lety jsem jméno Bárta neznal, nikdy v životě předtím jsem ho neviděl, vůbec jsem netušil, že nějaká ABL existuje.

Říkal jste, že to nemá skončit 10:0. Ustoupila podle vás každá strana vyváženě?

Jestli každá ze stran považuje dohodu za ústupek přesně sobě odpovídající, to jsem s nimi nevyjednával, takže nevím, jestli je někdo spokojenější, někdo o kousek méně spokojený. Ale v každém případě to není jednostranná věc a to je dobře.

Jakou má nyní koalice podle vás životaschopnost?

Myslím, že mají mít dostatečný vnitřní zájem, aby koalici dále drželi, zájem tady existuje. Je ale také zájem nemalé skupinky, které se to nelíbí a která bude pořád sypat písek do soukolí.

Čili očekáváte, že to teď bude křehčí?

Křehké? No křehké to je a křehké to určitě bude.

Bude vám vadit postava Jana Kubiceho v roli ministra vnitra? Je podle vás vhodným člověkem pro tuto funkci?

Nevím. Nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsem s ním nemluvil. Nevím o něm nic kromě jedné role, kterou sehrál před pěti lety. Ale od té doby mi to jméno vypadlo z hlavy, ani jsem si nevzpomněl, že existuje. Překvapení to pro mne bylo, ale doufám, že tím, že se na tom jméně všechny tři strany shodly, byly zváženy všechny okolnosti.

Ještě 9. dubna jste v Jihlavě říkal, že vám na vládě vadí mnoho věcí, mimo jiné i ABL. Setrvání Josefa Dobeše v čele školství vám nevadí?

Jsem velmi nešťastný z toho, jak vypadalo ministerstvo školství a jeho ministři v posledním desetiletí. Z toho, co jsem viděl, se mi zatím zdálo, že pan Dobeš má největší šanci být nejlepším ministrem školství v posledním desetiletí.

Publikováno v deníku Právo dne 20. dubna 2011

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu