Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Pan Pehe bezostyšně lže


Pan Pehe bezostyšně lže

Články a eseje, 25. 9. 2002

Jiří Pehe v posledních letech zasvětil svůj život jedinému: boji proti ODS, boji proti Václavu Klausovi a boji ve prospěch hradních stran a za jejich účast ve vládě po boku sociálních demokratů. Už je to sice až příliš obehrané a vyčpělé téma, které snad už nikdo ani nečte, ale po jeho posledním článku pro Právo (Nerozborná opozice, 23. října) nezbývá než říci, že čeho je moc, toho je příliš.

Pan Pehe se nestydí svým čtenářům zcela bezostyšně lhát. Po vládní krizi minulého týdne napsal doslova: "Šéf ODS Václav Klaus, který nemohl po sestavení koaliční vlády přijít ČSSD na jméno, a opakovaně varuje před nebezpečím levicového puče, nabídl okamžitě ČSSD koaliční spolupráci.". Já ho nyní veřejně žádám, aby toto své tvrzení doložil. Nebo už je možné napsat úplně všechno? Nikdy, natož "okamžitě", jsem ČSSD nenabízel koaliční spolupráci. Od začátku tvrdím a tvrdíme, že sestavení vlády, její udržení, i řešení její nedávné krize, je jen a jedině věcí těch, kteří si toto vratké řešení zvolili a kteří za něj nesou odpovědnost. Jediné, co jsem v této souvislosti řekl je to, že si v době politické krize nezakazujeme politická jednání. Kdybych to neudělal, jistě by pan Pehe jako první přispěchal s výhradou, že ODS nezáleží na budoucnosti státu a že se raději izoluje, než aby projevila ochotu s někým jednat. Nicméně ODS ani v této, ani v jiné chvíli oslovena žádostí o jakékoli jednání nebyla a nikoho také k jednání nevybízela.

I když jsem žádnou koaliční spolupráci ČSSD nikdy nenabídl, sama představa, že by se ODS mohla znovu dostat do hry, je pro lidi typu pana Pehe natolik děsivá, že se jí snaží zaplašit i lží. A když už se lže, tak pořádně. Kde vzal mé údajně opakované „varování před levicovým pučem“?  Obrat levicový puč jsem nikdy nepoužil. Snese papír opravdu všechno?

Asi snese. Jiří Pehe je přesvědčen, že bojuje za správnou věc a proto považuje každou použitou zbraň za oprávněnou. Snaží se – za každou cenu – házet do jednoho pytle ODS a komunisty, což dokládá i titulkem tohoto článku. Píše mimo jiné, že "…ODS i komunisté hlasují v rozhodujících okamžicích spolu jako jeden muž proti vládě… Současná opozice je tedy nerozborná nejen proto, že jak ODS tak KSČM chtějí svrhnout koaliční vládu, doufajíce, že se pak do ní dostanou, ale též proto, že si obě strany, pokud jde o jejich skutečné priority docela dobře rozumí." Panu Pehe připadá divné, že opoziční strany hlasují proti jeho favoritům ve vládě? Navíc mu musí být známo z výsledků hlasování ve sněmovně, že ODS hlasuje s komunisty ze všech parlamentních stran nejméně často.

Jeho karikatura a překroucení našich postojů jsou téměř neuvěřitelné. "Co mají obě strany (ODS a KSČM, pozn. V. K.) napsáno v programech, je jedna věc. Jejich reálné protievropanství, nacionalismus, nedostatek vnitřní demokracie a machiavelisické usilování o moc za každou cenu jsou věci, které je od špidlovské ČSSD výrazně odlišují." To, že ODS zaujímá vůči současné politice Bruselu své vlastní stanovisko, podobné mnoha diskutujícím stranám po celé Evropě, není protievropanstvím a nacionalismem. My s Evropou diskutujeme, nabízíme své představy reforem procesu evropské integrace, máme řadu pozitivních návrhů a máme co kritizovat. To se ale podle pana Pehe nesmí. Evropa mu je křečovitou zástěrkou, kterou se pokouší zakrýt jakýkoli machiavelismus, jakýkoli nedostatek vnitřní demokracie a jakékoli usilování o moc za každou cenu, jak to právě dnes předvádí současné vládní seskupení.

Je nucení svého partnera k odchodu z vlády po jednom hlasování důkazem vnitřní demokracie? Je podepsání potupného diktátu povinného hlasování důkazem, že vládním stranám nejde o moc za každou cenu? Není řešení vládní krize, ale dokonce i její vyvolání špidlovským daňovým balíčkem důkazem čistokrevného machiavelismu?

Nakonec to nejlépe vysvětluje sám Pehe: "Ve skutečnosti lze docela dobře argumentovat, že obě strany (US a lidovci, pozn. V. K.) jsou ochotny riskovat ztrátu své identity především proto, že jim jde o evropskou budoucnost České republiky." Takže ne ochota zahodit své programy a sliby voličům v zájmu zachování křesel, ne potlačování svobodné vůle poslanců, ale péče o evropskou budoucnost ČR! Pan Pehe si asi myslí, že evropská zástěrka zakryje všechno, ale mýlí se. Občané moc dobře vidí, co je za ní schováno.  

Václav Klaus, Právo, 25.9.2002

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu