Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky Václava Klause pro Český rozhlas Radiožurnál

Rozhovory, 22. 4. 2004

ČRo: Prezident republiky Václav Klaus je na oficiální návštěvě Číny. Je historicky prvním prezidentem České republiky, který do této nejlidnatější země světa přijel. Nejel tam sám, jeli s ním podnikatelé, z čehož vyplývá, že jeho jednání je nejen politické, ale samozřejmě i obchodní. Rozhovor s Václavem Klausem je téma pro dnešní otázku dne. Pane prezidente, přejeme od nás dobré ráno do Číny, u vás už asi spíše dobré odpoledne.

Václav Klaus: My právě končíme oběd, ano.

ČRo: Takže trochu siesty máte, kdybychom se toho mohli nebo toho mohli využít a zkusit i nějaké domácí téma, nejenom to čínské. Daň z přidané hodnoty to je velký boj tady u nás v České republice. Poslanecká sněmovna se pokusí přehlasovat vaše veto. Vy jste vetoval tento zákon. Jak byste si vy sám úpravu DPH představoval?

Václav Klaus: Tak já teď, nechci dělat žádné velké soudy, protože se tady právě vracím z univerzity z jednání, ze spoustou pánů profesorů o ekonomických a politických problémech a vyhlídkách Číny. Takže, že bych dneska teď zrovna měl v hlavě detaily našeho DPH, to já myslím, že je trošku věc jiná. Nicméně já bych řekl to, že ten zákon byl připraven strašlivě pozdě a není to čistý zákon o DPH. Je to zákon, který zvyšuje prostě daně občanům a přidává státu, aby mohl vydávat peníze způsobem, který ne všichni v naší zemi považují za správný, takže proto bych o tomto zákonu nemluvil o jako o čistém zákonu o DPH. To je prostě zvýšení daní a já jsem to vrátil proto, aby si poslanci znovu mohli rozmyslet a já si myslím, že k tomu šanci mají, rozmyslet si, zda prostě chtějí čistý zákon o DPH, anebo jestli chtějí zákon o zvyšování daní. Takhle prosté, takhle banální, takhle jednoduché to je.

ČRo: Jenomže, toto vaše rozhodnutí způsobilo poměrně nevelké zmatky tady v České republice, alespoň podle názorů některých. Vláda počítá s tím, že ten zákon protlačí, tak jak ho schválila v původním znění i za účasti ministra zahraničí Cyrila Svobody. A ona říká, že vlastně vy můžete za tento zmatek, který se udal tady v České republice. Cítíte nějakou odpovědnost za to, co se tady děje?

Václav Klaus: Já jsem pouze využil své ústavní pravomoce. A jestli mám ústavní pravomoc, abych patnáct dní přemýšlel o tom, jestli podepsat nebo nepodepsat zákon, tak abych to vládě usnadnil, tak jsem nevyužil celých patnáct dní, ale nepodepsal jsem to daleko, daleko dříve a tím pádem jsem dal vládě šanci, aby o tom, mohla eventuálně i Parlament znovu jednat. Takže to, jestli to vláda dneska považuje za něco strašlivě důležitého, tak jestli to nechává k mému podpisu do poloviny dubna, když už to mělo být dávno známé všem občanům České republiky a všem českým podnikům a podnikatelům tak o zpoždění. Divím se odvaze předsedy vlády a celé vládě mluvit o odvaze v tom smyslu, že by to zavinil prezident. Ten zákon měl být schválený před půl rokem, před třičtvrtě rokem a ne pár hodin před vstupem do Evropské unie.

ČRo: Pane prezidente, teď jste v Číně - k vašim jednáním, to co už jste dojednal hodnotíte jak?

Václav Klaus: Tak já bych chtěl hlavně říci, pozdravit občany naší země, ještě jsem nikdy nemluvil pro Český rozhlas z takového velikánské dálky.

ČRo: Slyšíme vás dobře.

Václav Klaus:Slyšíte mě dobře, to je příjemná zpráva. Chtěl bych říci, že dnes odpoledne pro mě odpoledne, což je, my máme o šest hodin více tady. Tak to je za chvíli, jsou teprve ta nejhlavnější jednání s prezidentem republiky, předsedou Vlády, zítra s předsedou Parlamentu, a tak dále. Takže teď jsme spíše jednali v jiných rovinách a ty byly jak od rovin různých městských a provinčních guvernérů, předsedů vlád, primátorů. Už jsem se zúčastnil tří seminářů o možnostech českého byznysu v Číně. Měli jsme asi tři setkání na univerzitách s akademickou komunitou. Přeci jenom jsme viděli i nějaké specifické čínské kulturní památky, takže ta návštěva je velmi široká a v tomto smyslu myslím dává plastický obraz.

ČRo: A kdybychom, kdybychom zůstali u toho byznysu pane prezidente, má to už nějaké konkrétní dopady pro česko-čínskou obchodní výměnu?

Václav Klaus: Tak, za prvé musím říci, že před mýma očima zde byl podepsán jeden velmi důležitý kontrakt stamilionové úrovně pro Škodu Energo. Chystá se podpis další, včera jsem byl přítomen jednání na několika úrovních například v chemickém průmyslu. Prostě těch šancí je tady celá řada. A já myslím, že ta mise těch podnikatelů, které jsem s sebou vzal a která mě tady provází po celou tuto cestu a bude to až do konce, tak já myslím, že nelení a stíhá akce akci a některé věci už jsou podepsané, některé jsou předjednané, některé se tady teprve dneska objevily. Takže já myslím, že v tomto smyslu to není špatné, i když nechtěl bych vytvářet dojem, že o tom jedině je smysl, to samozřejmě není pravda. To je myslím historický krok - první prezident České republiky jede do Číny a v tomto smyslu je to také chápáno jako otevírání cest v širším slova smyslu.

ČRo: A teď ten politický rozměr. Byl jste vyzýván, abyste zmínil v Číně otázku lidských práv, vy jste říkal, že to bude součást vaší cesty, ale že se to nesmí vytýkat před závorku. Jak to zmíníte, abyste to nevytknul před závorku.

Václav Klaus: No tak, podívejte, jednání, které máte - sedíte s předsedou vlády hodinu, bude to za chvilku od teďka. Sedíte s prezidentem hodinu, budete mít společný státní banket, kde budete sedět vedle prezidenta dvě hodiny, a tak dále. A v této souvislosti budete mluvit o spoustě věcí a toto je samozřejmě jedna z nich. Já musím říci naprosto jasně, že to je tématem našich debat se všemi lidmi, kteří jsou tady. My jsme teď právě byli na univerzitě a mě velmi zaujalo, že se v Číně už hovoří takovým otevřeným způsobem, že se přihlásí jeden profesor a řekne: „Jak u vás fungují média? U nás donedávna byla média nástrojem politické propagandy komunistické strany. No a teď už to přestává být, jak je to u vás?“ Já to říkám proto, abych demonstroval, že ten pohyb debat v té Číně je obrovský, neskutečný.

ČRo: Takže z vaší strany to již bude spíše kritika, nebo jenom takové jemné upozornění?

Václav Klaus: No tak, je to debata o této věci. Za prvé pevné vyjadřování názorů, co my považujeme za prioritu, co my považujeme za definici svobodné společnosti a jak se nám tato věc u nás osvědčila. A druhá věc je samozřejmě poslouchat reakce té druhé strany, která něco obhajuje, něco říká, že to ví, že je to špatně, něco říká, že to se změní rychle, něco má strach, že se změní později, ale debata o tom je. Jestli hlavní děkan fakulty, fakulty společenských věd na Pekingské univerzitě řekne: „My jsme měli donedávna totalitární stát. A my dneska chceme vytvořit stát, který bude reagovat na občany a jejich zájmy“. Tak já bych to považoval za docela významnou změnu a nemyslím, že vedle něj stojí tajemný policista, který ho za tento výrok okamžitě po mém odchodu z té univerzity zatýkal. Já bych moc prosil, aby všichni u nás chápali, že Čína se pohybuje v tomto naprosto jasném, nesporném a nezpochybnitelném směru a jakkoliv je daleko od stavu politické oblasti, od toho, co my považujeme za správné, tak já myslím, že ten pohyb je naprosto evidentní.

ČRo: Pane prezidente já vám děkuji za rozhovor a přeji úspěch na vaší cestě. Nashledanou.

Daniel Takáč, Český rozhlas Radiožurnál, 22.4.2004

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu