Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Byl jsem v Bruselu u toho


Byl jsem v Bruselu u toho

Jinýma očima, 13. 12. 2001

Je to jako s rádiem Jerevan. Václav Klaus prý pronesl před Evropským parlamentem euroskeptický projev. Protože jsem u toho v Bruselu byl, mohu prohlásit, že:

a)     Václav Klaus nehovořil před Evropským parlamentem (nebo dokonce jeho plénem, jak píše třeba mluvčí Impulsu 99 Wanatoviczová v Týdnu, která i ví, jak se prý jacísi evropští poslanci tvářili), ale na pravidelné schůzce předsedkyně Evropského parlamentu se šéfy parlamentů zemí přidružených k EU.

b)     Nepronesl projev, ale zúčastnil se besedy třemi drobnými poznámkami. V této besedě padlo mnoho různých podnětů: Kypřanovi vadili Turci, Rumun chtěl zabránit potlačení identity národních parlamentů založením horní komory Evropského parlamentu, kterou by tvořili zástupci národních parlamentů. Zajímavě párkrát promluvil Polák, Malťan, Slovinec, Estonec… Mluvil i Václav Klaus. Myslíte si fakt vážně, že když se někde takto beseduje, může se Václav Klaus přihlásit jen tehdy, když chce přečíst rezoluci oficiálně schválenou českým parlamentem? Nebo může besedovat jako ostatní? A může přitom používat vlastní hlavu nebo jen ústa? Jak svého šéfa znám, nikdy není neloyální ke své zemi. Nepomlouvá své domácí partnery a vždy respektuje, že protivný názor představuje objektivně existující pozici.

c)     Jeho výroky nebyly euroskeptické, ale plně zapadaly do v Evropě probíhající debaty o tom, do jaké míry má EU směřovat od volnějších vazeb k těsnějším. Jeho názor je legitimní a je zcela oprávněné, aby v diskusi o budoucnosti evropské integrace zazníval.

Raději o těchto vážných věcech diskutujme, místo všeho toho podrážděného okřikování. A poslouchejme jiná rádia. Nebo raději rovnou autentický zdroj.

Ladislav Jakl, 13.12.2001

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu