Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro deník Lidové noviny o Lisabonské smlouvě

Rozhovory, 3. 7. 2008


Co očekáváte od francouzského předsednictví, které nyní začalo? Jaké bude?

Očekávám velký tlak na budování EU à la France. Náš pohled je nutně jiný a proto musíme usilovat o to, aby se vývoj v EU neubíral směrem, který tlačí Francie a který předurčuje odmítnutá Lisabonská smlouva.

Polský prezident oznámil, že nyní nepodepíše Lisabonskou smlouvu, je podle něj bezpředmětná po jejím nedávném zamítnutí v Irsku. Diskutoval jste na toto téma s Lechem Kaczynským v nedávné době?

Volně jsme o tom telefonicky hovořili, ale jeho rozhovor v polském Dzienniku jsem uvítal. Zdá se mi to jediný možný přístup, který – věřím – v Evropě konec konců zvítězí.

Kazcynského rozhodnutí je považováno za tvrdou ránu pro francouzské předsednictví, Sarkozy totiž avizoval, že bude chtít problémy se smlouvou omezit jen na Irsko. Zastáváte stejný názor?

Že je to tvrdá rána? Kdo uvažuje v kategorii „tvrdá rána“ není demokrat, respektující odlišný názor. Vývoj v EU nesmí být diktátem jednoho názoru a už vůbec nesmí být provázen výhrůžkami. Polský prezident Kazcynski správně připomněl podobné výhrůžky před několika lety, kdy stejní lidé tvrdili, že EU nebude bez euroústavy fungovat. Byla to nepravda. Fungovala normálně. A navíc bez problémů přijala dvě nové země, Bulharsko a Rumunsko.

Všeobecně se ví, že s Lechem Kaczynským konzultujete mnohé zahraničně-politické věci, v případě, že Vy byste stále před stejným rozhodnutím - podepsat či nepodepsat - zachoval byste se stejně jako on?

Na tuto spekulativní otázku teď nebudu odpovídat. Doufám, že přijetí Lisabonské smlouvy u nás znemožní buď Ústavní soud, nebo Senát. Navíc, je zajímavé, jak je bez velkých titulků v médiích informováno, resp. neinformováno o problémech ratifikace v Německu. Zdá se, že tam to také nebude do konce roku 2008.

Jak podle Vás zamítnutí Lisabonské smlouvy ovlivní české předsednictví? A jaký bude mít vliv na fungování celé Evropské unie?

Vliv bude v obou případech v podstatě zanedbatelný. A je-li nějaký, bude pozitivní. Aspoň bude české předsednictví plnohodnotné, protože Lisabonská smlouva oslabuje roli předsedající země.

David Hluštík, Tereza Šupová,Lidové noviny, 3.7.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu