Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Zápisník Václava Klause č. 9…


Zápisník Václava Klause č. 9 prezident v Singapuru

Články a eseje, 5. 10. 2006

Singapur je zvláštní místo. Přes čtyři milióny lidí zde žijí na rozloze 683 km2, což je o polovinu méně, než kolik činí rozloha našeho průměrného okresu. Přesto je dvanáctým největším vývozcem na světě.

Marně tu člověk hledá něco rozbitého, špinavého, oprýskaného. Za jistou dobu se však vzdá a připustí, že tady nic takového není. Odhození papírku na ulici se trestá velkou pokutou. Všechny budovy vypadají jako by byly dostavěné včera. Zdá se, že je to důsledkem zvláštní kombinace tradičního čínského konfuciánství a britského administrativního systému. Spojuje to v sobě přísný systém pravidel s tolerancí různorodosti.

Výjimečná je díky tomu v Singapuru harmonie etnická a kulturní. Taková míra multietnicity a multikulturality je jinde ve světě neznámá. Prezident je Ind a jeho rodným jazykem je tamilština. Předseda parlamentu je Malajec a mluví malajsky. Předseda Nejvyššího soudu je rodilý Číňan a mluví kantonskou čínštinou. Všechny tyto jazyky – spolu s  všudepřítomnou angličtinou – tvoří úřední jazyky Singapuru. Žádné etnické konflikty tu nejsou. Velmi si však dávají pozor, aby jim 14ti procentní malajská menšina muslimského vyznání nepřinesla do země nějakou teroristickou hrozbu.

Velmi dobrý zvuk tu má naše hudba. Při minulé návštěvě před pěti lety jsem se tu setkal s naším dirigentem zdejšího symfonického orchestru a včera při státní večeři v prezidentském paláci hrála sólový part houslistka, která se nedávno čtyři roky učila v Praze u Prof. Snítila.

Nemohu nezmínit, že jsem se zde o půlnoci dozvěděl výsledky našeho hlasování o důvěře vlády. V Singapuru by se to stát nemohlo. Volební systém je takový, že při zisku 66 % hlasů získala vládnoucí Strana lidové akce v parlamentu 82 z 84 mandátů. A ještě něco. Lee Kuan Yew, všemi uctívaný zakladatel státu, který byl předsedou vlády v letech 1959 – 1990, je ve svých 82 letech tzv. ministr-mentor. To je určitě lepší než být prezident.

Václav Klaus, Singapur, 4.října 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu