Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Rozhovor prezidenta republiky…


Rozhovor prezidenta republiky pro Lidové noviny o jeho roli v současném politickém vyjednávání

Rozhovory, 28. 7. 2006

V ODS se šíří zvěsti o tom, že už máte připravený scénář pro případ, kdyby vám Mirek Topolánek v prvním srpnovém týdnu oznámil, že pro trojkoaliční vládu nenalezl podporu. Podstatou onoho scénáře má být sestavení úřednického kabinetu v čele s nestraníkem (typu Vladimíra Dlouhého, Michaely Erbenové, nejnověji jsem navíc zaslechl jméno Václava Pačese), který by vládl dva a půl roku, a pak by byly předčasné volby. Je něco takového skutečně vaším záměrem?

V pondělním rozhovoru s MFD jsem řekl, že znám jen čtyři varianty řešení situace a tato že je jednou z nich. Tím jsem neřekl, jak se k ní stavím. Tato varianta není žádným mým projektem ani mou prioritou. Za nejspravedlivější pokládám i nadále, aby strana, která volby vyhrála, stála v čele vlády. Žádný jiný výrok na toto téma jsem neučinil a neučiním.

Pokud odpovídáte, že ne, jak si vysvětlujete, že se takové zprávy do ODS dostaly? O výše popsaném scénáři jsem totiž slyšel od několika na sobě nezávislých zdrojů napříč strukturami strany.

Myslím, že nervozita narůstá, a to dává příležitost k nejrůznějším šumům a záměrným dezinformacím. I vytváření těchto záměrně zkreslených informací je ovšem součástí hry, kterou různí lidé vědomě, záměrně a plánovitě rozehrávají. Kteří jsou to a co tím sledují, já nevím.

Jak hodnotíte, že si onen váš údajný scénář někteří členové ODS spojují se snahou o vaše znovuzvolení prezidentem republiky a naznačují, že hranice dva a půl roku je právě proto, že byste takový postup mohl zvolit s ohledem na ČSSD, která by vám tak v tajné volbě na oplátku mohla přidat nějaké hlasy? (V této souvislosti připomínám i výrok Mirka Topolánka v rozhovoru s MFD: "Václav Klaus je v pozici prezidenta druhé poloviny svého funkčního období a myslí na první polovinu dalšího funkčního období. Takže jeho postoj je modifikován daleko víc tímto než čímkoli jiným.")

Jakékoli spekulace o mém chování v současné situaci pokusu vytvořit pro Českou republiku fungující vládu ve vazbě na prezidentskou volbu v roce 2008 považuji pro sebe za mimořádně urážlivé a nemohu se smířit s tím, že je někdo pouští do hry. Dnes je úkolem zprůchodnit sněmovnu a mít vládu. Nic jiného do této složité rovnice dnes nepatří. Ani pro mě, ani pro kohokoliv jiného.

A co říkáte dosud nepředstavitelným výrokům některých členů ODS, že by vás v takovém případě nemuseli volit poslanci a senátoři vaší strany, což nepřímo naznačil například senátor Jiří Oberfalzer?

Pan senátor má na tyto názory právo, nemusí mě osobně mít rád, ale bylo by směšné, kdyby tento jeho názor vznikl na základě této nesmyslné spekulace o mých záměrech.

Vy sám jste v rozhovoru pro MF DNES, který vyšel v pondělí, mluvil o možnosti, že když Topolánkova jednání o podpoře trojkoalice skončí krachem, "strany se musí znovu dohodnout, že na nějakou chvíli preferují nepolitickou vládu, nebo nové volby. Další varianty neexistují." Můžete tuto myšlenku rozvést? O jaký model nepolitické vlády by se mělo jednat, kdo by měl stát v jejím čele, jak dlouho by takový kabinet mohl vládnout? A jaký je v takovém případě podle vás nejzazší termín pro předčasné volby?

Na tuto otázku nemohu odpovědět z řady důvodů, mimo jiné i proto, že na ni odpověď nemám. Tyto věci jsem uvedl pouze jako přehled čtyř možností, ze kterých si mají vědomě a racionálně zvolit politické strany. A pokud některá z nich řekne, že tato či jiná varianta je vyloučena, tak to určitě pro mě i celou českou veřejnost bude důležitá informace. Ať to tedy udělají. To je jediná výzva, kterou jim mohu dát.

Je pro Mirka Topolánka první srpnový týden skutečně nejzazším termínem, nebo by vzhledem k probíhajícím jednáním s ČSSD, která tento týden začala, existovala možnost, že by dostal ještě nějaký čas navíc? Pokud skutečně trváte na prvním srpnovém týdnu, vstoupil byste v případě nedohody razantněji do jednání?

Opět předčasná otázka. Dalším mezníkem v každém případě bude páteční hlasování ve sněmovně a žádný výrok tohoto typu nebudu dělat. A bylo by hrubou chybou, kdybych ho udělal.

Petr Kolář, Lidové noviny, 27. 7. 2006

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu