Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Odpověď na dopis Ivo Raševa


Odpověď na dopis Ivo Raševa

Jinýma očima, 14. 2. 2008

Vážený pane Raševe,

prezident republiky Václav Klaus obdržel Váš e-mail a osobně mě požádal, abych se blíže zabýval jeho obsahem.

Zejména mě upozornil na závěr Vašeho dopisu. Vyslovujete v něm například obavu, zde pan prezident nechce setrvávat na úřadu jako kdysi Gustáv Husák. Mohu Vás ubezpečit, že to opravdu nehrozí. Prezident Husák byl v tomto úřadu 15 let a například Václav Havel, zvolený ve čtyřech prezidentských volbách po sobě, celkem 13 let. Nic takového naše současná ústava neumožňuje. I v případě znovuzvolení může být Václav Klaus v úřadu prezidenta republiky celkem maximálně 10 let.

Možná počítáte i jeho předchozí funkce. Asi vycházíte z toho, že kdo chce být politikem, měl by být nejdříve rovnou prezidentem a pak teprve zkusit i jiné funkce. Logické je to ale přece naopak. Být léta v politice znamená především léta se ucházet o přízeň voličů, být stále účastníkem veřejné debaty, prát se o své názory a stát čelem vůči náladám a potřebám veřejnosti. Kdo má toto za sebou, je jistě pro úřad hlavy státu disponovanější, než ten, kdo až z prezidentské pracovny bude poznávat svou zem, politickou scénu a hlavně témata, která hýbou společností.

Nejsem přítelem kariérních politiků, kteří od školy do důchodu nic jiného nedělali. Takových je evropská politická scéna plná. Je dobré mít nějakou praxi a životní zkušenost, než se začnu ucházet o důvěru veřejnosti. Je ale logické, že – pokud nejde o nějaké období těsně po převratu, po změně režimu – v politice lidé procházejí nejdříve komunální sférou, kandidují jako poslanci, pak to někteří dotáhnou třeba i do vlády nebo na úřad hejtmana. Sítem je pouze vůle voliče a jen ti, kdo mají podporu, mají šanci udržet se a postupovat po příčkách vzhůru.

Říkáte, že lidé doufají v nové naděje, názory a myšlenky. Myšlenkou prezidenta Klause je myšlenka svobody, Neumím si představit, že by ji zavrhl jako starou a zkoušel uvěřit nějaké jiné. Ano, lidé často snadno uvěří trikům s novou čistou iniciativou. O to horší bývá zklamání. Sám dobře víte, kolikrát se to už stalo.

Čekáte na někoho „kdo není zatížen minulostí a vztahy s politiky na naší scéně.“ Vy byste si jako nejlepšího přítele zvolil někoho, kdo není „zatížen“ žádnou s Vámi společnou zkušeností? Vzal byste si za manželku ženu, se kterou jsme dosud neměl žádný vztah? Letěl byste s pilotem, který není „zatížen“ minulostí pilota? Co Vy považujete za zátěž, je prostě ověřená zkušenost. Úřad prezidenta je příliš vážný na to, abychom zalovili v neznámu a řekli si, tak s tebou to zkusíme, ty vypadáš pěkně.

O těchto věcech bude mluvit pan prezident i ve svém zítřejším kandidátském projevu. Zkuste ho, prosím vnímat pozorně. Třeba v něm najdete odpověď i na otázky, které jsem neuměl zodpovědět já.

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta republiky, 14.2.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu