Klaus.cz






Hlavní strana » Články a eseje » Americké zápisky č. 4


Americké zápisky č. 4

Články a eseje, 9. 3. 2007

Americké veřejné rádio ráno jako svou první zprávu oznamuje cestu prezidenta Bushe do Latinské Ameriky a hned pak připomíná, že je Mezinárodní den žen. A já vždycky myslel, že to byla specificky komunistická vymoženost. Zjišťuji také, že je Alabama dodnes státem s kontrolou prodeje alkoholu – stát má monopol na jeho jakýkoliv prodej. Ve městě si odpoledne nekoupíte nikde ani kapku.

Přesouváme se z Birminghamu do hlavního města Montgomery, kde žil a zpíval Nat King Cole a kde Francis Scott Fitzgerald psal svou slavnou knížku „Něžná je noc“. Je tu téměř letní počasí. Hezkým zážitkem pro mne byl projev, který jsem měl před společně zasedajícím Kongresem státu Alabama, protože mi znovu potvrdil, jak jsou problémy legislativců na celém světě stejné. Před mým příchodem projednávali zvýšení odměn tamních poslanců a senátorů a alabamští novináři se mě proto neptali na česko-americké vztahy, ale jen a jedině na to, zda si myslím, že si své vlastní příjmy měli nebo neměli zvýšit.

Guvernér Riley (s možnými ambicemi do prezidentských voleb) udělal velmi dobrý dojem a zaujalo mne, že má ve své pracovně heslo „It can be done“, snad naše „jde to“. Kéž by takto uvažovali i u nás všichni, místo výmluv, proč to či ono nejde.

Opouštíme americký jih a míříme na sever, do Washingtonu. Počasí se radikálně mění, najednou je o 20°C méně. Kabáty jsme si nechali se zavazadly a je to chyba. Ještě před několika dny tu sněžilo a zbytky sněhu jsou vidět.

První zastávkou ve Washingtonu je nová tvář na špičce americké politiky Nancy Pelosi, která se – na základě loňských listopadových voleb jako první žena v historii – stala předsedkyní Sněmovny reprezentantů, neboli naší Poslanecké sněmovny. V minulosti proslula jako nemilosrdná kritička politiky prezidenta Bushe, za dva měsíce v nové funkci používá rétoriku jemnější. Při naší schůzce překvapila znalostí naší země, Prahy, ale i třeba ekologických problémů našich severních Čech (spojených s povrchovou těžbou hnědého uhlí). Víza vzala jako vážné téma a věřím, že bude hlasovat způsobem, se kterým budeme spokojeni. Je demokratka, téma radaru není pro ni velkým tématem, spojuje to s republikánskou administrativou.

Večer jsme v rezidenci českého velvyslance v USA P. Koláře měli setkání s dalšími zástupci obou komor Kongresu, s těmi, kteří se nám snaží pomoci v otázce víz.

Souhrnně řečeno, byl to docela plný a plodný den.

Václav Klaus, 8. 3. 2007 (u nás ale už 9. 3.)

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu