Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Cizí fangle na Hradě aneb…


Cizí fangle na Hradě aneb sezonní paroubkování

Jinýma očima, 18. 10. 2005

Svědomí národa se znovu hnulo. Ozvala se skupina celostátních umělců, kteří nemohou mlčet, když jde o naše všechno. Mýlí se, kdo si myslí, že je snad nadzvedla ze židle akutní hrozba komunizace země. Že ostré nutkání protestovat na buditelský způsob v nich vyvolala nevídaná arogance novosocialistických staropapalášů. Kdepak - k tomu naopak mlčet docela mohou, neboť podle nich se jedná jen o "folklor okresního formátu". Ani nehorázná výhrůžka nadutého hostinského, že jednou obsadí Hrad a vymýtí v médiích balkánské poměry, kdy si každý může myslet a psát, co chce -ani to jim nestojí za "děkujeme, odejděte!". Pění jim krev a hýbá žlučí už jen to, že vedle prezidentské zástavy nevlaje nad Pražským hradem vlajka EU (Šípek a Kocáb chtějí na Hradě vlajku EU, LN 12. 10.).

Domovní důvěrníci sice svého času museli hlásit partaje, které neměly o svátcích v oknech nalepenu rudou vlaječku, avšak ani tenkrát žádný komunistický papeženec nepřišel na to, že by se cizí fangle měla vlnit také nad Pražským hradem. I když - hvězdy jako hvězdy -znamená zhruba totéž, co dnes: světu mír, internacionální solidaritu, zářné zítřky. Brusel nyní v kajícné kocovině ruší celou třetinu předpisů, které pražští horlivci mezitím stačili vytesat do žuly. EU již dávno netrvá na hloupých modloslužebných rituálech, na nichž ostentativně trvají ti, kteří na plný úvazek dělají do svědomí národa.

Věc je prostá: nejde jim o EU, která je pro ně jen další pokrokovou vrchností. Jde jim o Klause, tohoto univerzálního škůdce, který může úplně za všechno, snad až na ptačí chřipku. Ten si myslí, co chce, a co si myslí, to říká. Dává tím špatný příklad ostatním. Jde jim vposledku o totéž, o co jde Paroubkovi - o zájem lidu. O své právo ten zájem ohlídat proti všem nesprávným výkladům.

Za divadlo Ta Fantastika Petr Kratochvíl a Julius Hirsch, Lidové noviny, 18.10.2005

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu