Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Prezident Klaus v roli…


Prezident Klaus v roli otloukánka europoslance

Jinýma očima, 31. 1. 2007

Tónem německého poslance Evropského parlamentu Jo Leinena, jímž včera v Bruselu přirovnává českého prezidenta Václava Klause k hokejovému hráči a kritizuje za euroskepticismus jsme velmi znepokojeni. Nikdo nemá právo kritizovat občana jiné země, natož hlavu státu za určité pochybnosti k důležitým občansko-právním dokumentům, které ovlivní na mnoho let dopředu dění v celé Evropské unii. Není to škarohlídství ani pochybnosti o Evropské unii jako takové, ale zcela reálné úvahy o možném preciznějším vypracování tak základního dokumentu, jímž nesporně je ústava země nebo celého společenství.

Pana prezidenta Klause, který je profesorem ekonomie s řadou mezinárodních ocenění za rozvoj tohoto vědního oboru si vážíme nejen jako státotvorce, ale i za jeho velkou pozornost venkovu a prostým lidem, kteří tam žijí. Jako zemědělci velmi dobře víme, jaké pozornosti v nerovném soupeření na evropském trhu se nám dostává od hlavy našeho státu. Je tomu mnohonásobně víc, než právě od většiny europoslanců, jimž naše osudy na srdci příliš neleží.. Výrok poslance Jo Leinena je znepokojující a stojí za ocitování. “Chtít teď měnit pravidla pro ratifikaci Evropské ústavy by bylo stejné, jako kdybychom měnili pravidla hokejového utkání po dvou třetinách. Toto právo nemá žádný rozhodčí a již vůbec ne jeden z hráčů, jak se jím snaží v týmu evropských vrcholných představitelů být český prezident Václav Klaus“.

Tři roky po vstupu do EU se jasně ukazuje, že rozměr českého zemědělství se trvale snižuje zatímco u starých 15 členských zemí EU je tomu naopak. Nastavení pravidel diskriminujících nové členské státy je třeba změnit, i o to mimo jiné prezidentu Václavu Klausovi jde. S ještě větší pozorností budeme nyní sledovat výstupy z jednání europoslanců, kterým by nemělo jít přednostně o rychlost schvalování jednotlivých dokumentů, ale o jejich vypovídací hodnotu, o co jde právě našemu prezidentovi Klausovi.

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR zastupující na 100 tisíc českých a moravských zemědělců

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu