Klaus.cz






Hlavní strana » Rozhovory » Odpověď prezidenta republiky…


Odpověď prezidenta republiky na anketní otázku deníku Mladá fronta Dnes “Co jste dělal 21. srpna 1968? Jak na vás okupace zapůsobila (jak vás ovlivnila)?”

Rozhovory, 16. 8. 2008

1. 21. srpna 1968 jsem byl jako mladý, ve světě se už pomalu rozkoukávající ekonom na Evropském fóru v rakouském Alpbachu, kde byla z Československa velká skupina skoro třiceti lidí. Byli jsme v centru pozornosti několika stovek delegátů různých zemí světa, protože všichni chtěli vědět, co se u nás děje – a to jak poslední dny před 21. srpnem, tak po něm. Byli tam od nás lidé jako Pavel Tigrid, Ivan Sviták, ale i třeba Bohumil Doležal, Věra Linhartová a další. Psali jsme a po světě rozesílali protesty, kontaktovali ministry, kteří byli náhodou na dovolené v Jugoslávii (zejména O. Šika), volali domů, protože jsme měli skutečně strach o naše blízké, ale bez mobilních telefonů to byl docela problém.

2. Okupaci jsme nečekali, to ať dneska nikdo netvrdí. Spíše to vypadalo na souboj domácí, uvnitř naší země. O to jsme se skutečně strachovali, ale vítězila mírně optimistická naděje. Okupace byla jasným signálem, co bude dál, i když si myslím, že jsme si další vývoj – Husákovu normalizaci – udělali sami. Výmluvy na okupaci, že od té doby už bylo všechno předurčené, jsem nepřijímal ani tehdy, ani teď. (V té době jsem si mimo jiné četl Křik koruny české od Václava Černého, který jasně ukázal, že něco podobného platilo i o II. republice, tedy pro období po Mnichově 1938.)

Václav Klaus, Mladá fronta Dnes, 16.8.2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu