Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Jak nemá být jmenován…


Jak nemá být jmenován guvernér centrální banky

Jinýma očima, 7. 12. 2000

 V současném sporu o guvernéra centrální banky nejde primárně a hlavně o Tůmovu osobu, ale o způsob jmenování guvernéra a dalších členů bankovní rady ČNB. Mnozí novináři přitom líčí tuto událost téměř jako prezidentův hrdinský čin : rozmarná vláda touží tisknout peníze a pan prezident spolu s "tvrdým guvernérem" jí udělali čáru přes rozpočet. Jako kdyby vláda a centrální banka byly proti sobě stojící a spolu bojující státní instituce. To je pochopitelně nesmysl.
Podstata politováníhodné události je v něčem jiném. Prezident Václav Havel jmenoval guvernéra ČNB a nové členy bankovní rady, aniž by vzal do úvahy názor premiéra, ministra financí a odstupujícího guvernéra ČNB. Přitom, pokud je mi známo, pouze premiér Miloš Zeman se vyjádřil odmítavě k  samotné osobě Zdeňka Tůmy. 
 Nezávislost centrální banky na vládě je u nás často desinterpretována. Někteří lidé si ji vysvětlují tak, že vláda, parlament a vůbec politikové nemají co mluvit do jmenování bankovní rady, do volby inflačního cíle a vlastně do ničeho, co tato tajemná strážkyně měny dělá. Nahlížejí na centrální banku jako na apolitickou instituci, která destiluje správná měnová opatření způsobem připomínajícím laboratoře vědeckého ústavu. Tento pohled na centrální banku je naivní. Česká národní banka je součástí státu a jako taková samozřejmě dělá  politiku. Měnová politika centrální banky je souborem státních zásahů do hospodářství obdobně jako například rozpočtová politika vlády. Jestliže hlava státu jmenuje guvernéra ČNB, je to politický akt a politická volba. Očekávali bychom proto, že se prezident republiky o své volbě bude radit s vrcholnými politiky, spíše než s analytiky soukromých firem. Jestliže Václav Havel zcela ignoroval názor vládních politiků i odstupující ho guvernéra, nemůžeme se divit, že je z toho skandál. Neznám zemi, kde by bylo vrcholné vedení centrální banky jmenováno do funkcí takovýmto způsobem. I v zemích, kde je centrální banka na vládě velmi nezávislá (Německo, USA), není myslitelné, aby byl guvernér centrální banky jmenován bez předchozí elementární shody vládních politiků. Prezident Havel ukázal v tomto případě málo státnické prozíravosti. A samotnému Zdeňku Tůmovi prokázal medvědí službu - teď to vypadá, že bude prezidentovým "trucguvernérem".
 Není pochyb, že způsob jmenování (nikoli volba osob) guvernéra a členů bankovní rady ČNB, jaký Václav Havel zvolil, poškodil českou ekonomiku. Nejde přitom ani zdaleka jen o krátkodobý výkyv kurzu koruny. Jde o celkový a dlouhodobý obraz naší země v očích zahraničních investorů i zahraničních politiků. Měnová politika centrální banky je účinná jen tehdy, je-li důvěryhodná. Kdyby byl guvernér ČNB jmenován po dosažení politické shody mezi prezidentem a vládou, měl by silnou pozici a měnová politika České národní banky by byla důvěryhodná pro náš soukromý sektor i pro zahraničí. Takto však značnou část důvěryhodnosti ztratila. Současná pozice nového guvernéra ČNB proto není vůbec záviděníhodná. Pracně budované vztahy mezi vládou a ČNB dostaly díky chování pana prezidenta povážlivou trhlinu a vláda i nové vedení centrální banky budou mít plné ruce práce, aby tuto trhlinu zacelily.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu