Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Hekrdlův kulhavý pochod…


Hekrdlův kulhavý pochod proti Hradu

Jinýma očima, 16. 5. 2007

Komentátor Práva Martin Hekrdla se v úterý 15. května v článku „Pochod proti Hradu“ pustil do prezidenta Václava Klause, že prý osobně zakázal o minulém víkendu Pochod proti hladu na Pražském hradu, a to prý z ideologických důvodů, a na tomto spekulativním základě vystavěl srdceryvný článek o bídě a hladu  ve světě a  našem údajně ideologicky zaslepeném prezidentovi. Doporučoval bych redaktorům Práva, aby, dříve než nabrousí svá pera, si své informace ověřili, nejlépe přímo u zdroje, tj. na Hradě.

Pravdou je, že prezident Klaus o nepovolení tohoto pochodu vůbec nevěděl a byl o něm informován až poté, co si Hekrdlův článek přečetl. Prezident republiky totiž není tím, kdo osobně řídí veškeré provozní záležitosti na Hradě, jak si snad někteří myslí. O povolování akcí na Hradě rozhoduje KPR a Správa Pražského hradu po posouzení žádostí a návrhů organizátorů a přihlíží při tom ke stanoviskům složek, které mají mimo jiné na starosti zajišťování bezpečnosti provozu a návštěvníků Pražského hradu.

Stanovisko policejních útvarů k pořádání zmíněného pochodu bylo po zkušenostech s podobnými akcemi v minulosti jednoznačně negativní. V plné turistické sezóně, která již nastala, se totiž v prostorách Hradu pohybují tisíce návštěvníků a průchod dalších několika tisíc účastníků pochodu, avizovaných organizátory, by za této situace znamenal zásadní komplikaci provozu i možná bezpečnostní rizika pro návštěvníky. Navíc zastáváme stanovisko, že Pražský hrad, jako památkově chráněné území a sídlo hlavy státu není vhodným místem pro pořádání hromadných organizovaných akcí, demonstrací atd. Proto nebyl průchod Pochodu proti hladu Pražským hradem vedením KPR a Správy Pražského hradu povolen.  Hodláme tak postupovat u podobných akcí i nadále bez ohledu na jejich ideové či politické zaměření. S osobou prezidenta republiky to nemá nic společného.

Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, Právo, 16.5.2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu