Klaus.cz






Hlavní strana » Jinýma očima » Zastánci svobody jednotlivce…


Zastánci svobody jednotlivce a Evropy dobrovolné spolupráce suverénních národů se sešli v Bruselu

Jinýma očima, 8. 12. 2005

Pod názvem „Bruselský kongres“ se 5. a 6. prosince 2005 uskutečnila na půdě Evropského parlamentu v Bruselu na tomto místě poněkud neobvyklá konference. Sešli se na ní politici, zástupci think–tanků, představitelé akademické sféry a novináři z 30 zemí Evropy, kteří zastávají kritický pohled na současné směřování Evropské unie, omezující ve stále větší míře svobodu jednotlivce i podnikání, postupně likvidující  suverenitu členských zemí a podřizující je nadvládě byrokratického nikomu neodpovědného bruselského centra.

Iniciátory akce byli britští europoslanci za Konzervativní stranu vedení poslancem Danielem Hannanem. Ve dvoudenním jednání rozděleném do několika tématických skupin účastníci obsáhle diskutovali příčiny současné krize Evropské unie, demokratický deficit, dopady sílící byrokratizace a regulace všech stránek života Evropských zemí, problematiku rozšíření, vstupu Turecka, vztahy s USA atd., ale také cesty, které by umožnily vrátit EU na cestu budování otevřeného prostoru pro dobrovolnou a vzájemně výhodnou spolupráci národních států. Zazněla při tom řada velmi zajímavých příspěvků. Např. šéf švédského think tanku Timbro Johny Munkhammar v debatě o ekonomických potížích Evropy podrobil zásadní kritice hlavní příčinu stagnace – neudržitelný evropský sociální model.  Gregor Hochreiter z rakouského institutu Liberty Ideas vyzdvihl důležitost zachování regulatorní konkurence pro budoucnost Evropy. Připomněl 60 let stará slova Ludwiga von Misese, že pro Evropu není řešením nahrazení národních šovinismů šovinismem evropským. Profesor Jeremy Rabkin z Cornellovy Univerzity ve Spojených státech poukázal na absurdnost vzdávání se národní suverenity ve prospěch bruselského nadstátu z právního hlediska. Vlámský novinář Paul Belien upozornil na příkladu vlastní země na nebezpečí vytváření umělého konstruktu nesourodých zájmů, který nutně vede k nahrazení demokratického rozhodování korporativistickou vládou „sociálních partnerů“. Na jednání vystoupili i poslanci parlamentů zemí EFTA a zástupci konzervativních politických stran a think- tanků z řady evropských zemí a USA.

Důležitým politickým tématem kuloárových debat bylo chystané odštěpení britských konzervativců od frakce EPP-ED Evropského parlamentu, která prosazuje sociálně-tržní model ekonomiky a federální Evropu a svou orientací se dostává do stále většího rozporu s názory velkého počtu britských, švédských, polských i českých poslanců. Shodou okolností byl ve stejný den v Británii zvolen novým leaderem Konzervativní strany David Cameron, který odchod z lidovecké frakce prosazuje. K odchodu spolu s Brity se kloní i většina europoslanců za ODS.

Účastníky konference pozdravil prostřednictvím poselství předneseného kancléřem Jiřím Weiglem prezident České republiky Václav Klaus. Jeho poselství bylo nadšeně přijato, neboť Václav Klaus je všeobecně vnímán  jako nejvýznamnější evropský politik, který na problémy dnešního směřování EU dlouhodobě upozorňuje, který dnešní krizi EU předvídal a který také přichází s návrhy na změnu.

Konání této akce a široká účast představitelů na ní zastoupených potvrzuje, že se na evropské politické scéně formuje silný, konzistentní názorový proud, který má zastánce ve všech evropských zemích a který nehodlá připustit pokračování dosavadního názorového monopolu na formulování budoucnosti evropské integrace.

Petr Mach, Centrum pro ekonomiku a politiku, a Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu