Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Tiskové prohlášení prezidenta…


Tiskové prohlášení prezidenta republiky dne 6.11. 2006

Tisková sdělení, 6. 11. 2006




Čekal jsem jeden měsíc od nevyslovení důvěry vládě, z něhož tři týdny byly spojeny s komunálními a senátními volbami. Čekal jsem, že politické strany – po tomto neúspěšném výsledku – budou ochotny spolupracovat při nalézání východiska. Toto čekání pro mne dnešním dnem skončilo.

Maximálně jsem se snažil překlenovat hluboký příkop, který dnes existuje na naší politické scéně. Vybízel jsem politické strany k hledání kompromisního řešení. Poslední můj pokus z minulého týdne, vytvořit prozatímní vládu na bázi alespoň minimální shody všech stran a při co nejmenší újmě kterékoli z nich, byl odmítnut, stejně jako všechny předchozí snahy o řešení.

ČSSD a její předseda Jiří Paroubek svým pátečním téměř bleskovým večerním rozhodnutím vyloučili jakoukoliv možnost dohody a zmařili i tento poslední pokus. Ukázalo se, že dohoda o jakékoli parlamentní většině je nemožná, pokud vylučujeme podplácení, vydírání a různé podobné praktiky.

Dohodě parlamentní většiny jsem vždy dával přednost, ale v této chvíli není možné dále ztrácet čas marnou snahou o nadřazení zájmů celku zájmům dílčím. Klíčoví politici na to neslyší.

Proto – na rozdíl od srpnového jmenování předsedy vlády – rezignuji na úsilí hledat dohodu tam, kde se o ni nestojí. I avizovanou úterní schůzku předsedů politických stran proto považuji za zbytečnou a ruším ji.

V zájmu minimalizace problémů spojených se změnou vlády jsem připraven neprodleně jmenovat předsedou nové vlády předsedu nejsilnější strany a současného premiéra Mirka Topolánka. Samozřejmě za předpokladu, že toto jmenování přijme.

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu