Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Prezident odpověděl na další…


Prezident odpověděl na další dopis Jiřího Paroubka

Tisková sdělení, 1. 2. 2008


Prezident republiky Václav Klaus dnes 1. února odpověděl na dopis, který mu včera 31. ledna zaslal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Odpověď prezidenta uvádím v plném znění:

Vážený pane předsedo,

obdržel jsem Váš dopis ze dne 31. ledna 2008, v němž mě velmi dramaticky žádáte, abych krátce poté, co proběhla moje veřejná, televizí přenášená debata s kandidátem Vaší strany na funkci prezidenta, se znovu účastnil nějakého dalšího televizního duelu s panem Švejnarem, tentokrát prý profesionálněji moderovaného.

Nevím, z čeho pramení Vaše poněkud obsedantní fascinace televizními debatami. Sám jste jich absolvoval mnoho, a tak nepochybně z vlastní zkušenosti víte, že v nich o poznání či objasnění skutečných názorů diskutujících osob veřejnosti jde až v druhé řadě.

Se snahou udělat z volby prezidenta republiky za každou cenu mediální show nemohu souhlasit. Je to vážný ústavní akt, o jehož důstojný charakter a průběh bychom se měli všichni snažit.

Přes tento svůj pevný názor jsem přijal pozvání senátorského klubu Vaší strany a zúčastnil se na jeho půdě jednání spolu s Vaším kandidátem za přítomnosti televizních kamer. Tato veřejná diskuse byla plně v režii Vaší strany a bylo jen na Vás, jaký bude mít obsah a průběh. Média a veřejnost je zhodnotily jednoznačně.

Nejste-li, vážený pane předsedo, spokojen s tím, jak v této debatě obstál Váš kandidát a Vaši straničtí kolegové, je to pouze Váš problém. Já jsem Vašemu senátorskému klubu vyšel maximálně vstříc. Proto na mě působí Vaše žádost o reparát s jiným moderátorem téměř komicky.

S pozdravem

Václav Klaus

Petr Hájek
ředitel Tiskového odboru

V Praze dne 1. února 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu