Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Vystoupení prezidenta…


Vystoupení prezidenta republiky Václava Klause na tiskové konferenci po pracovní večeři s kancléřkou Angelou Merkelovou

Tisková sdělení, 26. 1. 2007

Jsem opravdu velmi rád, že paní kancléřka Merkelová přijala mé pozvání do Prahy. Setkali jsme se v Rize na summitu NATO, začali jsme mluvit o Evropské unii a Evropské ústavě a řekli jsme, že to vyžaduje klidnější a takovou přátelštější debatu při večeři, což se také dnes uskutečnilo.

Chci zdůraznit, že to byla přátelská diskuse a že to byla diskuse v podstatě velmi užitečná a produktivní. Nechci říci, že máme na všechny tyto věci shodné názory, to by nebyla pravda. Ale my oba víme, že je třeba jít kupředu, že je třeba jít kupředu po malých krůčcích. My jsme používali v naší debatě termín „Randbewegungen“ a diskutovali jsme o tom, které „Randbewegungen“ to mají být. Možná, že se tolik nelišíme v názorech na ty „Randbewegungen“. Myslím, že o nich bychom měli v budoucnu dále hovořit. A myslím, že jsme oba k tomu odhodláni. Rozdíl je pravděpodobně v tom, že já si nemyslím, že je možné tyto pozitivní „Randbewegungen“ udělat v rámci dnešního textu tvz. Evropské ústavy. Abych byl spravedlivý, tak musím říci, že se domnívám a interpretuji to, že paní kancléřka si myslí, že to možné je.Teď jde o to, jestli ten rozdíl mezi námi je velký nebo malý.

Paní kancléřka prokázala dokonalou znalost české historie. Mluvili jsme o husitech a ona říkala, že husité bojovali o milimetry. A že já jsem takový husita, který bojuje o milimetry. A já jsem říkal, že Evropská ústava není pohyb o milimetr, ale že to je pohyb o kilometr a v tom se lišíme.

V Praze dne 26. ledna 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu