Klaus.cz






Hlavní strana » Projevy a vystoupení » Projev prezidenta republiky…


Projev prezidenta republiky na sjezdu KDU – ČSL

Projevy a vystoupení, 19. 4. 2008

Vážený pane předsedo, vážení delegáti, vážení hosté, dámy a pánové,

dovolte mi, abych nejprve poděkoval za pozvání na Váš dnešní sjezd, a abych zdůraznil, že si tohoto pozvání vážím. Ve dnech Vašeho posledního setkání jsem byl na státní návštěvě v zahraničí, a proto jsem rád, že tentokráte mám příležitost být zde s Vámi.

Váš předcházející sjezd probíhal ve vzrušené a napjaté atmosféře, kdy naše země ještě půl roku po parlamentních volbách neměla vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Nevím, zda to tak připadá pouze mně, ale ač od té doby uplynulo teprve necelého půl druhého roku, zdá se mi, jako by to bylo již strašně dávno. Takový pocit člověk obvykle mívá tehdy, je-li uplynulý čas bohatě naplněn událostmi. Náš čas událostmi naplněn byl.

Vládu již více než rok máme a Vaše strana je její významnou součástí. Tato vláda zahájila řadu reformních opatření, která jdou – podle mého názoru – správným směrem. Za zcela přirozené považuji, že někomu připadají razantní málo, zatímco jiným se zdají být odvážné až příliš. V době, kdy jsem byl ministrem financí a předsedou vlády a kdy probíhaly ty nejzákladnější transformační kroky od komunismu ke svobodné demokratické společnosti, jsem si diskusí tohoto typu užil měrou vrchovatou, a proto vím, jak nejednoduché je takové rozhodování. A navíc, jak složité je to v koalici, jejíž jednotlivé složky mají v mnohém odlišné akcenty a priority.

Je to o to těžší, že u nás již dvanáct let končí volby velmi těsnými výsledky, a že kvůli tomu vlády nemívají v parlamentu přesvědčivou většinu. Tím ani dostatečnou sílu k uskutečňování svých předvolebních záměrů. Vyvolává to napětí i uvnitř jednotlivých vládních stran.

Tyto těsné volební výsledky však nejsou žádným českým specifikem, které by ukazovalo na jakousi malou vyzrálost naší polistopadové demokracie. Jde o jev obecnější, signalizující nejen určitou krizi demokratických politických systémů, ale i jistou ztrátu hodnotové orientace a změnu způsobu fungování celého euroamerického civilizačního prostoru. Výsledkem je nepřesvědčivá nabídka voličům, překrývání programů, malá odvaha rázně se postavit existujícím problémům a nedostatečná motivace přijít s návrhy, které by je mohly skutečně řešit. Tím více si cením toho, že vláda, jejíž jste součástí, k jistým nezbytným korekcím a reformám přistoupila a že další plánuje. Nepochybuji, že i stanoviska k nim budou předmětem Vašeho jednání.

Před několika týdny, před rozhodující prezidentskou volbou, jsem ve svém kandidátském projevu řekl, že jsou mi blízké křesťanské hodnoty, na nichž – i při svých nejrůznějších proměnách – stavěl náš stát svou existenci, hodnoty, které jsou dnes v mnoha směrech narušovány a erodovány pokusy zásadně změnit původní výchozí paradigma naší kultury a civilizace.

Jsem rád, že tato má slova u mnoha z Vás našla pozitivní odezvu, a že jste mi dali svůj hlas. Chtěl bych Vám za to ještě jednou poděkovat a potvrdit svůj slib, že – pokud mi to moje ústavní pravomoci dovolí, či pokud budu moci ve společnosti využívat svůj neformální vliv – budu postupovat právě v tomto duchu a směru. Jako prezident i jako občan mám pocit, že je politických sil, které o tyto hodnoty usilují u nás, v Evropě, ale i na celém světě, stále méně.

Vaše strana se za dlouhá léta svého působení na české politické scéně dokázala profilovat jako strana hluboce zakořeněná především na moravském a českém venkově, jako strana, která má v sobě zdravě konzervativní pohled na roli tradičních hodnot a institucí, jako strana s výrazným sociálním akcentem. V této své roli Vaše strana představovala a i dnes představuje určitý stabilní střed a tím i jistý svorník české politiky. Přeji Vám i celé naší politice, aby tomu tak bylo i nadále.

Věřím, že Váš sjezd nalezne odpovědi na otázky, které si kladete a na něž čekají jak Vaši partneři na politické scéně, tak i celá česká veřejnost. Věřím, že KDU-ČSL bude i po tomto Vašem jednání čitelnou, hodnotově pevně zakotvenou stranou. Vím, že si takové cíle Váš sjezd klade, a já Vám přeji, aby jeho výsledek takový byl. Řečeno stručně – přeji Vašemu sjezdu úspěch. Je potřebný nejen pro Vás.

Václav Klaus, sjezd KDU-ČSL, Pardubice, 19. dubna 2008

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu