Klaus.cz






Hlavní strana » Tisková sdělení » Sdělení tiskového mluvčího


Sdělení tiskového mluvčího

Tisková sdělení, 4. 8. 2007

Prezident republiky Václav Klaus poskytl v uplynulém týdnu rozhovor Rádiu Svobodná Evropa, v němž byl mimo jiné tázán i na postoj k zamýšlenému umístění protiraketového radaru USA na našem území. Vzhledem k tomu, že dezinterpretačním vytržením několika vět z tohoto rozhovoru začala některá média spekulovat o tom, že postoj prezidenta republiky se v této věci změnil, rozhodl jsem se zveřejnit přepis plného znění tohoto rozhovoru v úseku, který se týká názorů prezidenta na radarovou základnu a postojů české veřejnosti:

„…Rádio Svobodná Evropa: Jestli můžeme přejít k protiraketové obraně, protože je to žhavé téma pro náš region. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina obyvatel České republiky je proti umístění americké radarové základny na území České republiky. Čím si vysvětlujete tenhle nesouhlas?

Myslím si, že – zaprvé – tento nesouhlas je třeba respektovat. Ten je, ten si nikdo nevymýšlí. Průzkumy, které jsou dělány asi nikdo nefalšuje. Druhá věc je, jaký je k tomu důvod. Myslím, že důvody jsou dva. Lidé mají nějaké své historické zkušenosti a vždycky si budou přát, aby u nich žádné velké vojenské kapacity nikde na dosah nebyly. To je velmi přirozené a velmi lidské. Ani tomu se nemůžeme divit a jestli to všechno někdo tak zlehčuje a zjednodušuje jako vládní zmocněnec pan Klvaňa, tak dělá medvědí službu tomu, aby se nějakým rozumným způsobem tato věc mohla dohodnout.

Třetí věc je, že lidé necítí dostatečně jasnou hrozbu. A tady je nepochybně úloha politiků a analytiků různého typu největší, aby jim míru té hrozby, míru rizika vysvětlili. Že se svět už mnohokrát mýlil a riziko neodhadl, to je naprosto jasné. Takže je třeba hledat nějaké vysvětlení velikosti toho rizika. Mám strach, že se to ani moc neprovádí. Povšechné výroky, že jsou zlé státy Irán a Severní Korea, které se zdají každému občanu České republiky tak nekonečně vzdálené od jejich dvorečků, jsou samozřejmě dalším důvodem, proč se na to spousta lidí dívá tímto způsobem. Takže jde o to, nějak racionálně z toho vyjít. Ne říkat, že jsou lidi hloupí a vyměňme je.

Rádio Svobodná Evropa: Ale je potřeba se je snažit přesvědčit myslíte, nebo ne?

Je třeba jim to pořádně vysvětlovat. To slovo přesvědčit je tak trošku z bolševického slovníku. Já nevím, kde jste žil v éře komunismu, ale já myslím, že to není adekvátní výrok. Je třeba za a) přesvědčivým způsobem naznačit míru rizika a za b) vysvětlit důvod, proč chceme vyjádřit svou loajalitu vůči Spojeným státům americkým, vůči tomuto našemu významnému partnerovi a spřátelené zemi. Pro mě osobně je – a opakovaně to říkám ve všech výrocích-silnějším argumentem to druhé než to první….“

Petr Hájek
ředitel Tiskového odboru

V Praze dne 4. srpna 2007

vytisknout

Jdi na začátek dokumentu